AKTUELNO

Predsednik Privredne komore Srbije kaže da odluka o povećanju poreza na robu iz centralne Srbije i BiH za deset odsto, donosi loše ne samo državama na koje se odnosi, već i celom regionu. Kaže da je ova odluka uticala i na strane kompanije, te da strani privrednici ocenjuju da se ova neogovorna odluka mora povući.

Odluka prištinskih vlasti da poveća porez na robu iz centralne Srbije i BiH nije smela da se desi jer je protivna svim sporazumima koje su institucije u Prištini, a i mi, prihvatile, kaže za TV Pink predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

U svakodnevnom smo kontaktu sa našim kompanijama i generalno kompanijama sa KiM, jer su i one nekim delom ugrožene i pokušavaju da komuniciraju sa svojim predstavnicima, ali nažalost bezuspešno. Naše kompanije trenutno plasiraju robu samo ako moraju, odnosno samo ako su ugovorom vezane za rok i trude se da odu tamo gde još imaju robe u magacinima na KiM i to prvo prodaju, jer očekuju da će se ovo rešiti - kaže Čadež.

Kompanije, kaže, očekuju da će se taksa povući. Ocenjuje da odluka Prištine nije štetna samo za naše i bosanske kompanije, već i za privredu celog regiona.

- Odluka je politička, iracionalna i nije bazirana na ekonomiji i razumevanju potreba građana - ocenjuje Čadež.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je PKS nakon odluke o taksama reagovala tako što je odmah stupila u kontakt sa komesarom Johanesom Hanom, komesarkom za trgovinu u EU, kao i sa svim ministrima privrede iz zemalja koje su potpisnice Cefta sporazuma.

- Poslato je pismo sa argumentovanim objašnjenjem šta je sve, odlukom Prištine, prekršeno. Ne mogu da preko noći odluče da neće poštovati nešto za šta su se obavezali! Pokazuju da su neodgovorni i da ne može da se računa na njih ni u političkom, ni u ekonomskom smislu. Zato investitori ne mogu da budu sigurni u slučaju da žele da ulažu. Očekujem da međunarodna zajednica, EU i institucije koje su za to zadužene, reaguju, a ja sam ih izvestio o ovom problemu - kaže Čadež.

Kaže da u regionu postoji politička volja za stvarnje jedinstvenog ekonomskog područja, te da se slobodna trgovina koja je gotovo jedina koja je funkcionisala u regionu, krši odlukama koje se donose preko noći.

Kaže da je i ministar trgovine Rasim Ljajić bio jasan kada je rekao da se ili proglasi da Cefta više ne važi, ili da međunarodna zajednica treba da preduzme neke mere povodom odluke Prištine.

- Ne mislim da je poništavanje Cefte i slobodne trgovine u regionu rešenje za bilo koga i ne može se govoriti o jedinstvenom ekonomskom području bez međusobne povezanosti kompanija u regionu. Ovo će, zato, imati direktno loš uticaj i na kompanije koje su na KiM - kaže predsednik PKS.

Kaže da su ekonomisti jednoglasni u stavu da ovo nije rešenje, jer je Cefta doprinela stabilnosti u regionu i odlično funkcioniše.

Jedino rešenje je, kaže, da se odluka ukine i da se Priština vrati na ono za šta se obavezala.

- S jedne strane postoje sporazumi koji su potpisani, a sa druge odluka koja je doneta preko noći i koja je poništila taj sporazum. Tako oni koji su je doneli šalju poruku da su politički nezreli, nesposobni, bez želje za saradnjom... Nadam se da ovo nije cilj prištinskim institucijama - kaže Čadež.

Kada je reč o poseti Nemačkoj i Austriji, Čadež kaže da njihovi privrednici ne razumeju da se Albanci ne pridržavaju ugovornih obaveza. Ova odluka, kaže, pogađa i njihove firme.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je pogodilo "Hemofarm" koji mora da plaća deset odsto, "Koka-kolu" i druge strane kompanije - kaže Čadež. Dodaje da je razgovarao sa nemačkim predsednikom Privredne komore, generalnim sekretarom ministarstva ekonomije u Austriji, sa brojnim investitorima na Udruženju industrijalaca donje Austrije, sa predstavnicima austrijske Privredne komore... Kaže da je svima jasno da ovaj problem mora na neki način da se reši. Dodaje i da su svi oni u kontaktu sa svojim kompanijama i šalju "vrlo jasne poruke".

Govoreći o dualnom obrazovanju na kojem Srbija ubrzano radi, predsednik Privredne komore Srbije kaže da su rezultati dobri, te da je u Austriji razgovarano sa austrijskom Agencijom za razvoj koja pruža veliku podršku za implementaciju dualnog obrazovanja u celoj Srbiji na nivou srednjih stručnih škola.

- Projekat se nastavlja, a imaćemo i novi gde će nam pomoći da izgradimo baze podataka, sertifikujemo mentore, vodimo registre itd. U menačkoj Privrednoj komori smo dobili važan signal da će biti naši partneri u projektima za doškolovanje, dokvalifikaciju, prekvalifikaciju - kaže predsednik PKS za Pink.

#Kosovo

#Marko Čadež

#Priština

'