AKTUELNO

Postupci kojima se pokušava prejudiciranje dogovora ne doprinose postizanju političkog kompromisa, bilo da se radi o bitnijim ili manjim pitanjima, jednostrani postupci nose stalni potencijal da zapale stanje na terenu, rekao je Tanin.

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da su odluka prištinskih vlasti da uvede porez na robu iz centralne Srbije i usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova dodatno povećali tenzije između Beograda i Prištine.

- Nedavno usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova u kosovskom parlamentu koje bi trebalo da unaprede njihovu snagu i zonu odgovornosti izazvalo je nove tenzije. To pitanje se mora pažljivo regulisati kako bi koraci koji će se preduzeti biti rezultat političkog procesa u kojem učestvuju svi uz poštovanje odgovarajućih zakonskih regulativa - rekao je Tanin.

On je naveo da su prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači potvrdili uzajamne namere da nastave dijalog i rad na nalaženju rešenja, u okviru procesa uz posredovanje EU.

Politički razgovori u Briselu su, kazao je Tanin, održani uprkos situaciji u kojoj i dalje preovlađuju česta štetna delovanja na terenu, od kojih mnoga nose stvarne posledice po stanovništvo.

- Mnoge od tih akcija nose posledice po stanovništvo, akcije i postupke koji pokušavaju da preduprede sporazum i ne idu u prilog političkom sporazumu i kompromisu. Bilo o velikim ili malim pitanjima, jednostrani postupci nose stalni potencijal da utiču na situaciju na terenu, a pod time mislim na razne oblasti - infrastrukturu, ekonomiju - rekao je Tanin.

Postupci kojima se pokušava prejudiciranje dogovora ne doprinose postizanju političkog kompromisa, bilo da se radi o bitnijim ili manjim pitanjima, jednostrani postupci nose stalni potencijal da zapale stanje na terenu.

On je dodao da je najava kosovske vlade da će biti uveden 10-procentni porez na proizvode iz Srbije i BiH "dodatno povećala tenzije između Prištine i Beograda i stvorila nestabilnost za firme i građane". Podsetio je da je vlada Srbije osudila tu meru kao štetnu i povredu sporazuma CEFTA.

Tanin smatra da su reforme koje su potrebne u oblasti vladavine prava i institucija doživele pritisak zbog etničkih tenzija.

- Širi kontekst dijaloga između dve strane ponekad je u senci zbog raznih nerešenih problema - rekao je on i dodao da je evropska perspektiva i dalje veliki motivator za politicke lidere i da pomaže miru i stabilnosti.

Tanin je ukazao da su centralne stavke Briselskog sporazuma važne uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ističući da su ostvarnje i njihova puna primena krucijalni za napredak na terenu.

- Dozvolite mi da naglasim, uz sveukupnu pažnju usmerenu ka mogućnostima za postizanje novog političkog kompromisa, da ne bismo trebali da ne uzmemo u obzir napredak ostvaren od aprila 2013. godine i osnovna načela Prvog sporazuma koji je tada potpisan, a koji je uključivao osnivanje Asocijacije/zajednice većinski srpskih opština. Pomenuta načela i njihova puna implementacija su sastavni deo svakog novog sporazuma, kao i napretka na terenu - naveo je Tanin.

Šef Unmika ukazao je da svaki uspešan proces pregovora zahteva puno angažovanje i usvajanje od strane lokalnih građana i političkih predstavnika.

- Svaki proces političkih pregovora, ukoliko se teži njegovom uspehu, iziskuje potpuno angažovanje i saglasnost društava, kao i lidera i političkih predstavnika. Dogovori na najvišem nivou koji mogu biti postignuti kroz političke pregovore, bez obzira na snagu međunarodne i regionalne podrške, neće uspeti osim ako naiđu na podršku i puno razumevanje i poverenje među zajednicama i pojedincima širom društva. Uveren sam da će lideri obeju strana, kao i činioci koji posreduju u dijalogu, ovo imati čvrsto na umu - ukazao je Tanin.

Tanin je naveo da bez društvenog pomirenja, koje obuhvata ljude, zajednice i civilna društva, napredak može da posustane, uprkos najboljim naporima i radu političkih aktera.

- Izgradnja poverenja iziskuje strpljenje i upornost, kako bi se podigli i osnažili glasovi razumevanja i saosećanja, koji mogu da pomognu da se oblikuje budućnost drugačija od podela i sukoba - dodao je šef Unmika.

On je dodao da Unmik ostaje posvećen promovisanju dugoročnog pomirenja na raznim nivoima.

#Kosovo

#Priština

#UNMIK

'