AKTUELNO

Drveni brodovi, poznati kao "brodovi duhovi", za koje se veruje da su iz Severne Koreje, i ove godine stižu na obale Japana.

Obalska straža saopštila je danas da je ove godine stiglo 95 trošnih brodova, u kojima se često nalaze ljudske kosti te ih zato nazivaju "brodovima duhovima", prenela je agencija AP.

Prošle godina su na japansku obalu doplovila 104 takva broda, navela je obalska straža i dodala da je na njima ukupno nađeno 30 tela, kao i 40 preživelih osoba.

Vetrovi i jake struje drvene i slabo opremljene ribarske brodove iz Severne Koreje odvedu prema severnoj obali Japana, gde ih svake godine stigne na desetine.

AP navodi da je ovogodišnji porast broja "brodova duhova" možda u vezi sa kampanjom za povećanje ulova ribe u Severnoj Koreji, kako bi se povećao izvor proteina za ishranu stanovništva u zemlji koja nastoji da obezbedi samodovoljnost u snabdevanju hranom.

Kako bi ispunili uvećane kvote, severnokorejski ribari se otiskuju dalje od područja u kojima inače love i rizikuju da povrede japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu koja se pruža 200 milja od obale Japana.

Više od trećine tih brodova ove godine stiglo je do severnog japanskog ostrva Hokaido, verovatno da bi zaobišli patrole japanske obalske straže.

#Brodovi

#Japan

'