AKTUELNO

Nadzornica farme jagoda "Berilišs" Maj Ut Trinh (50) stavljala je igle u jagode iz inata, rečeno je danas pre sudom u Brisbejnu.

Maj je optužena da je kontaminirala robu sa namerom da nanese ekonomsku štetu i preti joj do deset godina zatvora, prenosi australijska državna televizija Ej-Bi-Si (ABC).

Tužilaštvo je saopštilo da bi žena trebalo da ostane u pritvoru, jer postoje ljudi koji je traže zbog osvete. Maje je uhapšena juče zbog igala pronađenih u paketima jagoda.

Nakon što su prvi slučajevi prijavljeni u septembru, australijska policija pokrenula je obimnu istragu. Od tada je prijavljeno više od 100 slučajeva u kojima su igle i špenadle nađene u jagodama.

Nakon tog otkrića, samoposluge su povukle jagode sa polica, a australijski farmeri su morali da bace tone voća. Prvi slučaj prijavljen je u australijskoj državi Kvinslend, gde je jedan muškarac završio u bolnici.

Strah od jagoda s iglama prošio se i na Novi Zeland.

U Kvinslendu, inače, godišnja proizvodnja jagoda vredi 160 miliona australijskih dolara.

U međuvremenu, australijska vlada je sa 10 na 15 godina podigla maksimalnu visinu zatvorske kazne za takva nedela. Za informaciju koja bi dovela do hapšenja krivca ranije je ponuđeno 100.000 dolara.

Uhapšena žena, čije ime nije navedeno, trebalo bi da se pojavi pred sudom u Brizbejnu.

#Australija

#Jagode

#igla

'