AKTUELNO

Energetska nezavisnost i sigurnost, kako građana tako i privrede, od ogromnog je značaja za četiri opštine na severu Kosova i Metohije i vest da Elektromreža Srbije ostaje na KiM donela je olakšanje Srbima, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Simić je nazvao ogromnom i značajnom pobedom koja je ostvarena u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO).

On je podsetio na situaciju iz 2009. godine kada su energetski zavisili od Prištine.

- To je situacija u kojoj smo umalo bili blizu humanitarne katastrofe kada je višednevnim isključenjem Priština pokušala da Srbe stavi u nemoguće uslove za život. Zato je ova vest sa radošću dočekana među građanima na severu Kosova i Metohije - rekao je Simić.

Simić je, povodom uvođenja carine od 10 odsto na prozivode iz Srbije i BiH, rekao da poruka koju smo čuli od predsednika Aleksandra Vučića posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel daje nadu da će se "ova sramna i jednostrana odluka ubrzo povući".

On je ukazao da ta odluka nanosi ogromnu štetu, kako Srbima na KiM, tako i svim građanima koji žive na ovim prostorima jer je jednom političkom odlukom cena osnovnih životnih namirnica skočila za 10 odsto.

- Zato očekujemo da će Nemačka kao značajna članica EU izvršiti dodatan pritisak na Prištinu kako bi ona povukla ovu odluku - kazao je Simić.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u Interpolu, Simić je napomenuo da kosovske institucije i sada imaju mogućnost saradnje sa Interpolom preko Unmika, tako da ovaj zahtev predstavlja "čistu simboliku".

O formiranju kosovske vojske, Simić ponavlja da Srpska ima jasan stav i da neće to podržati jer je protivno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i nije u interesu srpskog naroda.

- S druge strane time se izaziva zabrinutost među Srbima. Setimo se šta se desilo 26. marta kada je 200 pripadnika kosovske policije naoružanih dugim cevima maltretiralo građane i političke predstavnike Srba. S razlogom se postavlja pitanje šta će se desiti ako neko pošalje hiljadu ili dve vojnih formacija na sever KiM. Mislim da do toga ne sme da dođe i da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Prištinu jer bi to značilo uvođenje u jednu spiralu eventualnih sukoba širokih razmera - kazao je Simić.

#Igor Simić

#Kosovo i Metohija

'