AKTUELNO

Istoričar i potpredsednik SPS-a Predrag Marković komentarišući to što je Hašim Tači na svečanosti u Parizu, povodom stogodišnjice kraja Velikog rata, sedeo iza predsednika Rusije Vladimira Putina smatra da je to glupost, a ne neka zla namera.

- Neki birokrata je pravio taj raspored sedenja, tu ima neke logike, ali da tako uvredite jednu zemlju koja je takav saveznik kao što je Srbija. Ima nečeg krajnje neozbiljnog u takvom ponašanju, oni su otaljali taj posao, za razliku od 9. maja u Rusiji, gde su Besmrtni puk predvodili Putin, Netanijahu i Vučić, predsednici tri naroda koja su najviše stradala - ocenio je Marković za Novo jutro Televizije Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, raspored sedenja u Parizu nije napravljen s namerom da se uvredi Srbija, ali, kako kaže, zlokobno podseća na drugu francusku grešku, koja je sve započela, a to je Badinterova komisija.

- Badinterova komisija, recimo, je olako razbila Jugoslaviju. To je neka druga Francuska, u odnosu na onu od pre 100 godina koja nas je, kako kaže spomenik, volela - izjavio je Marković.

Foto: Tanjug AP

Dr Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije, ocenila je da raspored sedenja u Francuskoj nije bila zla namera.

Ona je izjavila da je obeležavanje stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata imalo dva segmenta.

- Sama manifestacija obeležavanja stogodišnjice primirja, odnosno kraja Velikog rata, u Parizu, bila je osmišljena u dva segmenta. Jedan deo koji je bio posvećen istorijskoj dimenziji i jedan deo koji je bio potpuno okrenut aktuelnim događajima i pozicioniranju Francuske kao važne u multilateralnim odnosima - ocenila je Kolaković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, iz govora Emanuela Makrona, predsednika Francuske, moglo se videti da se on jednim delom obraćao francuskoj naciji, a jednim delom svetskim liderima.

- Čini se da je sama manifestacija na neki način okrenuta i aktuelnom trenutku. U prvom delu manifestacije smo imali sećanja savremenika na 11. novembar 1918. godine. Tu se moglo primetiti da nije bilo svedočanstva ruskih vojnika - rekla je Kolaković.

Prema njenim rečima, izostala su i neka druga svedočanstva, ali se insistiralo na žrtvama.

Pročitajte još: Ambasador Francuske UPUTIO IZVINJENJE predsedniku Vučiću i srpskom narodu: 'Raspored sedenja bila je nespretnost zbog koje žalim'

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Pariz

#Prvi svetski rat

'