AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas, povodom 100 godina od potpisivanja Dana primirja, da brojne činjenice potvrđuju da su se Hrvati i Muslimani tokom Prvog svetskog rata pokazali najvećim delom kao ogorčeni neprijatelji Srbije - veći i od samih Austrijanaca.

Linta ističe da se često zaboravlja činjenica da je posebno oduševljenje za rat protiv Srbije 1914. godine, u velikoj većini, iskazao hrvatski narod, da je stanovništvo Zagreba, Karlovca i niza drugih hrvatskih gradova oduševljeno je pljeskalo antisrpskim pesmama hrvatske omladine i isto tako oduševljeno je pljeskalo vojsci na polasku u rat protiv Srbije.

On je naveo i da je Zagrebački 13. korpus tokom napada na Srbiju 1914. godine bio udarna pesnica austrougarske vojske, a da je sačuvan veliki broj svedočanstava koja govore da su Hrvati, u uniformama austrougarskih vojnika, najžešće jurišali na Srbe u Cerskoj bici, na Mačkovom kamenu i u Kolubarskoj bici.

- U to vreme Hrvati su ušli u više srpskih pograničnih mesta kao što su Lešnica, Šabac, Obrenovac, gde je vojnicima bila dozvoljena odmazda. Hrvati su ubijali i vešali srpske civile i pljačkali njihovu imovinu - dodaje se u izjavi.

Linta ističe da su sačuvani i brojni dokumenti i fotografije na kojima su vešala sa Srbima, a oko vešala su austrougarski vojnici, od kojih su većina bili Hrvati.

- Takođe, bosanskohercegovački pukovi, koji su u najvećoj meri bili sastavljeni od Hrvata i Muslimana, smatrani su za najelitnije jedinice u celokupnoj austrougarskoj vojsci. Vojnicima i oficirima bosanskohercegovačkih pukova dodeljeno je u ratu 1914-1918. godine čak 33.318 raznih medalja za hrabrost - zlatnih, srebrnih i bronzanih - podseća Linta.

On, s druge strane, naglašava da su se mobilisani Srbi u austrougarskoj vojsci našli u veoma teškoj situaciji, da su u ratu protiv Srbije 1914. godine raspoređivani najčešće u prvu borbenu liniju, a iza njih - Hrvati i Mađari.

- Svaki onaj ko bi oklevao sa otvaranjem vatre na svoju braću ili, pak, pucao uvis, bio bi otpozadi ubijen… Za greške, propuste, ogrešenja o disciplinu i propise uopšte, za neizvršenje naređenja do u najmanju sitnicu, Srbi u austrougarskoj vojsci bili su veoma strogo kažžnjavani - ističe Linte.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'