AKTUELNO

Lider Srpske radikalne stranke ocenjuje da se Dragan Đilas nije dobro konsultovao sa pravnicima pre nego što je podneo krivične prijave i tužbe protiv medija, jer očigledno i ne zna šta se definiše kao "govor mržnje". Činjenica je, smatra Šešelj, da govora mržnje protiv Đilasa nije bilo.

Komentarišući tužbe i krivične prijave koje je Dragan Đilas uputio medijima, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da je reč o "idiotluku najgore vrste".

- Oni pričaju o govoru mržnje?! Prema dokumentima Saveta Evrope, govor mržnje je samo ispoljavanje mržnje na osnovu rasne, nacionalne i verske pripadnosti. Dakle, niko Đilasu ne osporava niti rasu, niti naciju, niti versku pripadnost. Nema govora mržnje! To ljudi danas ne znaju i misle da je svaka mržnja govor mržnje - kaže lider SRS za Pink.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora Kajla Skota da je Kosovo suverena država, lider Srpske radikalne stranke kaže da se ambasador ponaša "raskalašno" otkad je došao u Srbiju i kao da je šef ove države.

- Nije problem šta je Skot rekao, već što je izostala reakcija ministarke Zorane Mihajlović. Treba je razdužiti iz Vlade, ona je strani špijun u Vladi! - ocenjuje Šešelj.

Foto: TV Pink

Ističe da Mihajlovićeva u Vladi samo pravi štetu i "vreme je da se otera". Kaže da očekuje smenu Skota do kraja godine i podseća da je on bio protivnička strana, te da je u izbornoj noći u jednom skupom prestoničkom hotelu okupio "sav beogradski šljam i ološ".

- Na tom skupu nije bilo nijednog časnog Beograđanina. Iščekivali su cele noći pobedu Hilari Klinton, a ujutru su izašli kao popišani. Šta će Trampu kadrovi Hilari Klinton? Vreme je da razduži Skota, ali samo ako pobedi na kongresnim izborima - kaže lider SRS za "Novo jutro".

Očekuje da se nastavi podrška koju je američka administracija najavila po pitanju rešenja za Kosovo. Ipak, kaže, Srbija ne sme popustiti za neke stvari.

- Nemamo šta da razgovaramo sa onima koji kažu da je pitanje Kosova završena tema. Ipak, verujem da će se od nove godine stvari promeniti - kaže Šešelj.

Kada je reč o navodima pojedinih medija da će trojica ministara završiti iza rešetaka, Šešelj kaže da ovakvu sudbinu zaslužuju Boris Tadić, Miroljub Labus, Božidar Đelić, Aleksandar Vlahović...

- Ima ih puno, a neke smo i zaboravili. Oni su opljačkali i upropastili Srbiju. Vučić je osvojio simpatije naroda obećavajući istrajnu borbu protiv korupcije, ali mora se nastaviti akcija i između ostalog treba smeniti sudije koje ne sude po zakonu - ističe Šešelj.

Kada je reč o slučaju saudijskog novinara koji je nestao u Turskoj, Šešelj kaže da je Saudijska Arabija bliska Americi koja se trudi da upropasti sve sekularne režime u arapskom svetu, a one u kojima nema demokratije i slobode, podržavaju.

- Ovo su normalni kriterijumi za ovakvu vrstu totalitarizma koja danas još uvek upravlja svetom - ističe lider SRS.

Komentarišući izjavu člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država, Šešelj kaže da je on "Kralj Jovan bez zemlje" i da njegova reč nema nikakvu težinu.

Smatra da su Komšića izabrali muslimani kako bi do kraja ponizili Hrvate.

- Učinili su Hrvate maloumnim, prezreli ih, pregazili... Sad vidimo da jedna po jedna opština sa hrvatskom većinom proglašava Komšića personom non grata. Izborni sistem im je nakaradan, pa Federacija u celini bira dva člana Predsedništva, jednog Hrvata i jednog muslimana, a muslimanima, zbog svoje ogromne većine, nije teško da izaberu i svog i hrvatskog predstavnika - kaže Šešelj.

Smatra da Srbi u ovom slučaju moraju podržati Hrvate koji su principijelno u pravu.

Foto: TV Pink

Kada je reč o neprihvatanju izbornih rezultata, Šešelj smatra da je Milorad Dodik pobedio onda kada ga je Vladimir Putin podržao.

- Podržao ga je i Vučić, i ja sam ga podržao jer je on najbolji izbor za Republiku Srpsku. On je sada neprikosnoven, samo preti opasnost da ga ubiju. Zato treba da insistira da njegova kancelarija bude u Istočnom Sarajevu - kaže lider Radikala.

Sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom je, kaže, razmenio stavove o aktuelnoj političkoj situaciji. Ambasador je Šešelju ponovio uveravanja da Rusija nikada neće odustati od zaštite srpskih interesa, celovitosti Srbije, opstanka Kosova unutar Srbije i neće dozvoliti prijem tzv. Kosova u UN.

- Zahvalio sam mu na principijelnom stavu - kaže Šešelj.

Ceo razgovor sa liderom radikala pogledajte u nastavku:

#Dragan Đilas

#Novo jutro

#Vojislav Šešelj

'