AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je plan Vlade Srbije da niški aerodrom "Konstantin Veliki" bude najveći regionalni aerodrom posle beogradskog, kao i da će prva ulaganja biti u kontrolni toranj i proširenje piste.

Ona je, po obilasku fabrike "Filip Moris", novinarima rekla da je niški aerodrom, nakon što ga je Vlada Srbije preuzela, nastavio da radi, ali i da će nastaviti da se širi.

Premijerka se osvrnula i na proteste koji su bili organizovani prilikom preuzimanja aerodroma i dodala da građani svojim protestima ukazuju vladi na stvari koje treba da se poboljšaju.

Brnabić je naglasila da je prvo planirano ulaganje u kontrolni toranj i dodala da je on zato i preuzet da bi se širio, a ulaganja povećala.

Foto: Tanjug

Brnabić: Filip Moris ne donosi samo novac, već i znanje...

Brnabić je obišla danas kompaniju "Filip Moris" i istakla da je ta kompanija, koja obeležava 15 godina rada u Srbiji, do sada ukupno investirala 853 miliona dolara, dok je ukupan prihod za buždet Srbije u tom periodu bio više od 6,5 milijardi dolara.

Brnabić je navela da ova kompanija zapošljava 900 radnika direktno, i 3.000 indirektno. Prema nenim rečima, ta američka kompanija u Srbiju ne donosi samo novac već i znanje, tehnologiju i sistem rada, koji ostaje u Srbiji i preliva se na druge grane privrede.Ona je istakla da je kompanija jedna od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji i odličan partner Vlade Srbije i Grada Niša. Premijerka je dodala da će Srbija učiniti sve da ta kompanija nastavi poslovanje u našoj zemlji.

Posebno je istakla da se kompanija nalazi u Nišu i da je to važan deo plana decentralizacije i ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, kojim vlada pokušava da smanji migracije u Beograd i Novi Sad.

- Prethodna vlada je pokrenula inicijativu podizanja Niša na noge kao regionalnog centra južne Srbije i mislim da smo to sada uspeli dovođenjem novih investitora i otvaranjem novih radnih mesta. Do kraja godine počeće izgradnja naučno tehnološkog centra, a od početka sledeće i izgradnja laboratorijske lamele. To će sve doprineti da se Nišu vrati epitet centra elektronske industrije - rekla je Brnabić.

Ona je navela i da se u Nišu, u prvoj fazi, gradi 2.400 stanova za pripadnike službi bezbednosti. Prema njenim rečima, vrše se ulaganja i u Kraljevo, Loznicu, Prokuplje, i druge gradove širom Srbije, koji se obilaze i na terenu se utvrđuje šta im je potrebno i kako njihovi problemi mogu da se reše.

Kada je u pitanju izgradnja stanova, ona je navela da će do 1. maja izgradnja krenuti u svim lokalnim samoupravama koje pripadaju prvoj fazi, najpre u Nišu i Vranju.

Kako kaže, postoji kašnjenje od nekoliko meseci zbog planskih osnova i lokacijskih uslova, ali izgradnja će početi i sve će teći po planu.

Kako navodi, za izgradnju stanova u Nišu i Vranju već je izdvojen novac iz budžeta. Upitana za cenu kvadrata, Brnabić je navela da, po zakonu, cena ne može biti više od 500 evra po kvadratu.

- To je maksimalna cena za Beograd. Ja očekujem da na jugu cena bude manja, i ne znam da li će to biti 400, 450, 350 evra, ali po zakonu ne može biti više od 500 evra - rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

'