AKTUELNO

U Sremskoj Mitrovici danas je počeo Prvi sremski poljoprivredni sajam "Agrosirm" i trajaće dva dana.

- Ovo je prilika da srpski poljoprivrednici pokažu šta nude - rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije.

On je podsetio i da je Vlada ove godine izdvojila dosta novca, tako da sa čak 50 odsto finansira cene alata za poljoprivrednu proizvodnju.

Naveo je da traktore proizvođači dobijaju preko fonda IPARD, da se do sada prijavilo 396 proizvođača, da će u naredna dva meseca biti novi poziv i pozvao poljoprivrednike da apliciraju za ta sredstva.

Nedimović je ukazao i na podsticajne mere za mlade poljoprivrednike: "Imamo 1.276 aplikacija za mlade poljoprivrednike do 40 godina. Do 15. novembra biće izvršeno rangiranje prijavljenih, a ja smatram da ćemo sigurno 500 do 600 mladih grantova uspeti da isplatimo", rekao je ministar i dodao je da su za mlade proizvođače, koji počinju iz početka i nemaju svojih sredstava, omogućeni povoljni bankarski krediti.

Ministar je bio u službenoj poseti Izraelu i Kazahstanu. "Sa Izraelom je dogovorena saradnja na polju ovčijeg i goveđeg mesa, a njih zanima i ulaganje u prozvodnju cveća ovde. Sa Kazahstanom smo dogovorili sarađu u oblasti prerade ulja, mleka i još nekih proizvoda u prehrambenoj idustriji", rekao je Nedimović.

Poljoprivrednike je pozdravio i Saša Stevanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i pozvao ih da iskoristite bespovratna sredstva koja će sekretarijat i naredne godine nameniti poljoprivrednicima, podsetivši da je budžet za ovu godinu bio osam miljardi i 300 miliona dinara.

Upravnik mitrovačkog Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Alimpić ukazao je na dobru saradnju Zavoda i uprave okruga.

- Prošle godine smo organizovali prvu izložbu poljoprivrednih mašina domaćih proizvođača, a ove godine je ponuda proširena sa gastroturističkom ponudom i sada imamo sajam. Kazneno-popravni zavod je i ranije doprinosio razvoju privrede Srbje - rekao je Alimpić.

Organizatori sajma su grad Sremska Mitrovica, Kazneno-popravni zavod i Regionalna privredna komora sremskog upravnog okruga.

#Branislav Nedimović

'