AKTUELNO

Predsednik Republičke stručne komisije za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Ministarstva zdravlja prof.dr Marijan Novaković, specijalista opšte hirurgije dr Milan Colić i autorka emisije „Magazin In“ Sanja Marinković, složili su se za NOVO JUTRO televizije Pink da je od presudnog značaja ko,gde i kako će vršiti estetsku intervenciju.

- Na tržištu postoji jedan javašluk, što se tiče i preparata i osoba koje se bave ovim takozvanim i nažalost nazvanim nehirurške medote za podmlađivanje, pa onda svi smatraju da time mogu da se bave na razne načine i u ovim ili onim uslovima. Čak i dizajneri rade takve stvari. Sve i svašta se dešava na ovom polju - rekao je predsednik Republičke stručne komisije za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Ministarstva zdravlja prof.dr Marijan Novaković.

On je rekao da je stručno - metodološko uputstvo donelo neke svoje preporuke i zaključke koje će morati da sprovodi inspekcija ministarstva, a to je, kako kaže, ko, kako i kojim sredstvima može da sprovodi ove procedure i ko može da se edukuje da ih sprovodi.

Foto: TvPink Printscreen

- Nije mi jasno što Srbi dozvoljavaju da se rade ozbiljne procedure koje mogu da imaju ozbilje posledice, bez kontrole. Odlazimo u kozmetičke salone i radimo procedure koje mogu da imaju veoma ozbiljne posledice. Potpuno je neverovatno šta se dešava. Tek kada dođe do komplikacije sve izađe na videlo. One su istina retke, ali su veoma veoma opasne - rekao je specijalista opšte hirurgije dr Milan Colić.

Autorka emisije „Magazin In“ Sanja Marinković, rekla je nije za to da se nečija lepota tumači kao javno dobro, niti da treba osuđivati one koji su radili ili one koji nisu radili estetske korekcije.

- Svako na drugačiji način vidi i gradi svoju sreću. Ja se negujem i trudim se da svoje godine dostojanstveno gazim. To sve traje preko dvadeset godina, vežbam i negujem se, ali ništa nije došlo preko noći. Nisam radila nikakve estetske korekcije - rekao je Marinković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, ona jeste za tu vrstu nege i kaže da smatra da je dobra krema izvor lepote do određenih godina.

- Verujem u redovnu negu i to volim da propagiram. Postoje žene koje dižu kredite, odnosno njihove majke, prodaju automobile, imanja, da bi ugradile grudi i tome slično. Na njih apelujem da se to stvarno ne radi - rekla je Marinković.

Dr Novaković je rekao da je njegova obaveza da ukaže pacijentkinji kako će izgledati ukoliko se uradi sve što bi oni želeli.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi kao edukovani stručnjaci smo u obavezi da ih uputimo u posledice, ali i kod psihologa ukoliko vidimo da na primer mlada devojka traži nešto što joj zapravo ni ne treba. Kozmetičar sme da radi najpovršniji deo kože i na njega smeju da deluju na sve moguće načine, ali samo ukoliko su edukovani kozmetičari. Dok doučeni kursisti nemaju prava ništa, sem eventualno nekih masaža. Zakon predviđa za sve ova neinvazivne i nehirurške metode da se rade isključivo i samo u zdravstvenim ustanovama, bez obzira da li su private ili državne - rekao je dr Novaković.

Dr Colić je skrenu pažnju da telefonom može da se zakaže samo vreme dolaska, i ništa drugo.

- Pacijent mora da dođe i da se obavi ozbiljan razgovor. Kao i indikacije - rekao je Colić.

#Doktor

#Kozmetika

#Lepota

#hirurg

#lice

'