AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Njujorku, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, sa holandskim premijerom Markom Ruteom, sa kojim je razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i članstvu u EU kao ključnom spoljnopolitičkom cilju Srbije.

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Njujorku, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, sa holandskim premijerom Markom Ruteom, sa kojim je razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i članstvu u EU kao ključnom spoljnopolitičkom cilju Srbije.

- Članstvo u Evropskoj uniji je ključni spoljnopolitički cilj Srbije - naglasila je Brnabić i podvukla da „nemamo plan B kada je reč o članstvu u EU".

Premijerka je dodala da članstvo u Evropskoj uniji nije cilj sam za sebe, već da su za građane naše zemlje važne pre svega reforme koje sprovodimo na putu do punopravnog članstva u EU.

Predsednica Vlade upoznala je holandskog premijera sa najvažnijim rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji.

- U prvoj polovini ove godine rast BDP-a bio je 4,8 odsto što je u vrhu među evropskim zemljama - istakla je Brnabić i dodala da je cilj Vlade dugoročno održiv ekonomski rast, zasnovan na kreiranju dodate vrednosti i na inovacijama.

Brnabić i Rute razgovarali su i o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava i pravosuđa.

Premijerka je istakla da je o tim temama, kao i o Kosovu i Metohiji, razgovarala sa predstavnicima organizacija civilnog društva i da je posvećena daljem negovanju dijaloga Vlade i tog sektora.

Predsednica Vlade je rekla da smatra da u Srbiji postoji sloboda medija, a da je ona uvek otvorena za razgovar sa onima koji se sa tim ne slažu.

- Uspostavili smo dijalog i redovne sastanke sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja koje vodi moj kabinet, razgovaramo o raznim temama i smatram da je veoma važno da nastavimo da negujemo dijalog - naglasila je Brnabić, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ona je takođe istakla značaj sastanka sa Ruteom jer je za Srbiju važna podrška Holandije na putu evrointegracija.

Dodaje da Holandija spada u grupu zemalja sa kojima Srbija često nije imala dovoljno razumevanja ali da se to sada promenilo.

- Razgovarali smo potpuno iskreno i otvoreno, sastanak je bio veoma prijatan - rekla je ona.

Dodala je da je nama u interesu da imamo i što bolju ekonomsku saradnju sa tom zemljom.

- Imamo velike i kvalitetne holandske investitore u Srbiji - rekla je ona uz očekivaje da se situacija na tom planu u narednim mesecima još više produbi.

#Ana Brnabić

#Srbija

#Ujedinjene nacije

'