AKTUELNO

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluku o osnivanju javno komunalnog preduzeća Beogradski metro i voz, koje će se baviti izgradnjom i obavljanjem prevoza putnika metroom i razvojem gradske železnice.

Preduzeće je osnovano, kako je objasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, jer smo se približili početku izgradnje metroa.

- Izgradnja metroa je dugoročan i kompleksan posao koji zahteva zaista veliko angažovanje svih resursa grada jer je to najvažniji posao koji ćemo imati u narednim decenijama - rekao je Vesić.

Reč je, kako je naveo, o poslu vrednom više od tri milijarde evra, od čega će samo izgradnja prve linije metroa koštati skoro 1,3 milijarde evra.

Pojasnio je da su planirane dve linije metroa - prva od Žarkova i Železnika do Mirijeva, a druga od Zemuna do Ustaničke ulice, s tim što će jedan krak druge linije ići prema ulici Jurija Gagarina.

Prva linija će biti duga 22 kilometra, a druga 20, precizirao je zamenik gradonačelnika.

- Istovremeno sa izgradnjom metroa mi širimo mrežu gradske železnice - rekao je Vesić i dodao da će BG voz zajedno sa metrom biti jedinstven sistem.

Podsetio je da trenutno imamo dve linije BG voza i dodao da su u planu linija koja treba da poveže Surčin i aerodrom Nikola Tesla, kao i linija koja treba da poveže Žarkovo i Karaburmu.

Osim toga, planirane su i linije za Lazarevac i Mladenovac.

- Onog časa kada povežemo Lazarevac i Mladenovac sa Beogradom u smislu da ljudi koji tu žive svakih 10,15 minuta imaju voz kojim mogu doći do centra Beograda, onda možemo da kažemo da su oni ravnopravni građani Beograda - zaključio je.

#Beograd

#Goran Vesić

#Metro

#Skupština Srbije

#Voz

'