AKTUELNO

Beograda usvojila je danas Zaključak kojim je osudila govor mržnje odbornika i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Željka Veselinovića, navodeći da je on na taj način "narušio ugled i dostojanstvo gradske skupštine".

Rasprava o toj tački trajala je tri i po časa, a odbornici vladajuće koalicije sa govornice su osudili izjavu Veselinovića u kojoj je na vulgaran i seksistički način vređao premijerku pošto se nije složio sa njenim izjavama o rijaliti programu.

Veselinović je potom uputio javno izvinjenje premijerki Brnabić i svim građanima Srbije na, kako je naveo, jednom "neprimerenom i vulgarnom postu koji je shvatajući grešku odmah izbrisao".

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Dragan Đilas ocenio je da je izjava Veselinovića neprimerena i uvredljiva i da je niko iz Saveza za Srbiju ne podržava.

Đilas je rekao da članove Saveza za Srbiju vređaju svakog dana u medijima i da je zato moguće da neko reaguje u afektu kao Veselinović, jer kako je ocenio, "nemaju svi snagu kao Bora Novaković da trpi dok mu se unose u lice i vređaju ga".

Kako je ocenio, mnogo je veća uvreda saopštenje SNS-a iz Čačka u kome se navodi da će Savez za Srbiju, ako dođe na vlast, "silovati sve žene".

Đilas je raspravu i glasanje o govoru mržnje Veselinovića nazvao rijaliti programom a potom je sa kolegama iz odborničke grupe izašao uz navode da će se vratiti kada se nastavi rasprava o drugim tačkama dnevnog reda.

Šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Mirković rekao je da je Veselinović i ranije vređao odbornice i nazivao ih "glupačama, ćurkama, polu-svetom", a da je vrhunac njegovog govora mržnje bilo pozivanje na "silovanje premijerke Ane Brnabić".

On je dodao da je Veselinović danas mogao Skupštini grada usmeno da podnese ostavku, čime bi, kako je rekao, očuvao deo ugleda, "a pokazao bi i zrno ljudskosti".

Odbornici SNS-a su najavili da neće odustati od zahteva da Veselinović podnese ostavku na mesto odbornika jer smatraju da nije dostojan da bude među 109 članova Skupštine Beograda.

Šef odborničke grupe PSG-Građanski blok 381 Rade Veljanovski kazao je da ta grupa osuđuje izjavu Veselinovića i da nikada nije i neće opravdavati govor mržnje, ali je i dodao da se mora reagovati na svaki primer takvog istupanja.

Ta odbornička grupa je napustila sednicu posle rasprave o Veselinoviću navodeći da je potrošeno vreme za raspravu za još 24 "jako važne" tačke dnevnog reda što je kako su ocenili, slično onom što se dešava i u Skupštini Srbije.

Šef odborničke grupe SPAS Željko Ivanji rekao je da se uvredom na uvredu ništa ne dobija i da se svaki govor mržnje mora osuditi kako država i društvo ne bi počeli da liče na rijaliti.

Sednica je posle usvajanja zaključka kojim se osuđuje izjava Veselinovića nastavljena raspravom o drugim tačkama dnevnog reda.

#Beograd

#Skupština Srbije

#Željko Veselinović

'