AKTUELNO

Kada je reč o potencijalnom krivičnom delu otmica, policija u saradnji sa tužilaštvom odmah preuzima sve hitne mere koje joj stoje na raspolaganju, pojasnila je državni sekretar MUP.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas da pripadnici policije postupaju odmah i hitno u svim slučajevima nestanka dece.

- Međutim, važno je praviti razliku između bežanja od kuće zbog neslaganja sa roditeljima, starateljima, zbog loših ocena, ljubavi, bežanja iz socijalnih ustanova i krivičnog dela otmice. U javnosti se često na pogrešan način to interpretira i tako stvara potpuno lažna slika, pa često imamo naslove kako je nestalo više stotina dece - rekla je Popović Ivković.

Kako je pojasnila, ako govorimo o potencijalnom krivičnom delu, policija u saradnji sa tužilaštvom, odmah preduzima sve hitne mere koje joj stoje na raspolaganju.

- Često uz saglasnost roditelja ili staratelja objavljujemo fotografiju nestalog deteta i koristimo sva raspoloživa sredstva javnog informisanja, kao i socijalnih mreža. Mi imamo, takoreći, naš „Amber Alert“. Važno je napomenuti da su u Srbiji otmice dece veoma, veoma retke, ali se svi slučajevi sa posebnom pažnjom procenjuju, kako bi se utvrdio neposredni rizik - istakla je Popović Ivković.

Ona je dodala i da je „Amber Alert“ neprofitna organizacija koja okuplja oko 20 evropskih zemalja.

Članice Evropske unije, tačnije Slovenija, Austrija, Hrvatska i Mađarska nisu u toj organizaciji, kao ni 70 odsto zemalja u svetu. MUP Srbije naravno razmatra mogućnost uvođenja „Amber Alert sistema“, rukovodeći se, pre svega, našim zakonodavstvom i vodeći računa o zaštiti ličnosti i privatnosti. Taj sistem podrazumeva da građani budu dodatna pomoć policiji u pronalaženju otetog maloletnog lica. Mi to već činimo, kao što rekoh, u situacijama kada procenimo da je to neophodno. Uz saglasnost roditelja ili staratelja objavljuje se fotografija maloletne osobe i svi detalji koji bi pomogli u efikasnom pronalaženju deteta - rekla je Popović Ivković.

#Otmica

#Policija

#deca

'