AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je danas s ambasadora Egipta Amr Fathijem Mohamedom Alguvejlijem o najavljenom potpisivanju Sporazuma o prijateljstvu i saradnji Beograda i Kaira koji bi trebalo da podstakne razvoj kulturne, naučne i obrazovne saradnje dve prestonice, uključujući razmenu kretivnih mladih ljudi koji se bave umetnošću i naukom.

Kako je saopšteno iz gradskog Sekretarijata za informistanje, Radojičić je istakao da su dve prestonice slične po činjenici da leže na dve velike reke, kao i da ovakvi sastanci doprinose razmeni iskustva u oblasti kao što su komunalni sistemi i vodni saobraćaj.

On je poručio i da se saradnja može uspostaviti i po pitanju turističke privrede, s obzirom da Beograd beleži višegodišnji rast u broju poseta stranih turista.

Foto: Tanjug

Ambasador Aguvejli rekao je da su privrednici iz Kaira zainteresovani za razmenu iskustva dva grada o radu komunalnih preduzeća, ali i saobraćane infrastrukture.

Dvojica zvaničnika podsetili su i na „Mesec egipatske kulture u Srbiji”, manifestaciju koju je u julu organizovala ambasada Egipta povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a u čijoj organizaciji je učestvovao i Grad Beograd.

Foto: Tanjug

Najavljeno je i da će sledeće nedelje biti održan prvi Egipatski privredni karavan u četiri grada u Srbiji, pa će tako Beograd, pored Novog Sada, Užica i Niša, moći da se upozna sa onim najboljim što Egipat ima kada je privreda u pitanju.

#Egipat

#Sastanak

#Zoran Radojičić

'