AKTUELNO

Vlada Srbije upoznaje javnost sa izdvojenim sredstvima za lečenje dece i odraslih u Srbiji i inostranstvu

Obzirom da se u jednom delu javnosti postavlja pitanje šta će Vlada Srbije institucionalno učiniti za lečenje dece i odraslih koji ne mogu uspešno da se leče u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a verujući da se ovo pitanje pokreće u dobroj nameri i u najboljem interesu svih građana, želimo javnosti da stavimo na uvid sledeće činjenice:

Foto: Tanjug

Prethodna Vlada Srbije je, na inicijativu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, u novembru 2014. godine, osnovala Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji kako bi, pored sredstava koja se daju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbedila dodatnu, institucionalnu pomoć za lečenje dece i odraslih u inostranstvu.

Država je od osnivanja Fonda, za četiri i po godine, zaključno sa 30. junom 2018., iz sredstava RFZO i samog Fonda, na lečenje u inostranstvo uputila 1.975 dece i za to je platila oko 23 miliona evra, što je više od 4 puta veći broj dece, i dva i po puta više novca, u odnosu na isti period od, na primer, 2009. godine.

Foto: Tanjug

Mogućnosti za lečenje u inostranstvu pre osnivanja Fonda bile su veoma skromne. Do 2014. godine, RFZO je bio jedina institucija koja je mogla da šalje naše građane na lečenje u inostranstvo o trošku države. 2009. godine na lečenje u inostranstvo otišlo je 98 dece, a 2012. godine upućeno je 45 dece. Već 2014. godine, RFZO u inostranstvo šalje 120 dece, a 2015. godine 306 i Budžetski fond još 21 dete. Dakle, za samo jednu godinu više nego dva puta više u odnosu na 2009. i 2012. zajedno – dve godine kada Fond nije postojao.

Pored Fonda za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i RFZO-a, dodatna sredstva opredeljena su za lečenje obolelih od retkih bolesti, kroz Budžet za retke bolesti koji je osnovan 2012. godine, za koje je samo ove godine izdvojeno više od 2 milijarde dinara ili gotovo 17 miliona evra. Budžet za retke bolesti je poseban budžet u okviru budžeta Ministarstva zdravlja, a sredstva iz tog budžeta koriste se na osnovu odluke Komisije RFZO za lečenje urođenih bolesti metabolizma, koju čine lekari i predstavnici Nacionalne organizacije za retke bolesti (NORBS).

Foto: Tanjug

Zahvaljujući boljem stanju u budžetu Republike Srbije, nakon reformi 2014. godine, sredstva za lečenje u inostranstvu, kao i za lečenje retkih bolesti, bilo da su opredeljena u Fondu za lečenje u inostranstvu, RFZO-u, ili Fondu za retke bolesti, povećavana su svake godine.

Vlada Republike Srbije poziva građane da se, u situacijama kada je pomoć potrebna, obrate Budžetskom fondu pri Ministarstvu zdravlja na brojeve telefona 011/2656-384 i 011/3614-700 ili na adrese sanja.tomic@zdravlje.gov.rs; jugoslav.kelecevic@zdravlje.gov.rs.

Vlada Srbije takođe naglašava da je ustaljena praksa da se, zbog prirode i važnosti zahteva, svi zahtevi koji stignu odmah uzimaju u razmatranje i u zavisnosti od dostupne dokumentacije rešavaju u najkraćem roku.

#Vlada Srbije

'