AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je za Televiziju Pink da će otvaranjem Industrijskog parka u Borči Srbija postati ne samo regionalni lider, nego jedan od najvećih digitalnih habova u celoj Evropi.

- Sporazum o izgradnji Industrijskog parka u Borči jedan je od najkvalitetnijih koji je potpisan u poslednjih 30 - ak godina jer to Srbiji koja je preskočila drugu i treću industrijsku revoluciju sada otvara mogućnost da bude direktan učesnik četvrte industrijske revolucije - istakao je Popović.

On je dodao da je u tom procesu najvažnije imati jakog tehnološkog partnera.

Prema njegovim rečima, izvanderni politički odnosi sa Kinom doveli do toga da najveći tehnološki lider i druga ekonomija sveta bude partnere u četvrtoj industrijskoj revoluciji i sa njima zajedno u Industrijskom parku u Beogradu ćemo moći da planiramo budućnost za Srbiju.

Foto: RTV Pink

Popović je najavio da kreće izrada biznis plana i plana razvoja Industrijskog parka.

Kako je ukazao, Industrijski park će se prostirati na 320 hektara levo od Pupinovog mosta i na tom prostoru će biti izgrađena najmodernija industrijska postrojenja.

- Već je više od 50 kineskih kompanija potpisalo protokol o namerama da žele tu da otvore svoje proizvodne i tehnološke kapacitete, ali i što je najvažnije razvojne, tehnološko - naučne centre - istakao je Popović.

Ministar je napomenuo da je jedan od najvećih problema Srbije to što nam izvanredni inžinjeri odlaze u inostranstvo i tamo se zapošljavaju.

- Otvaranjem industrijskog parka u Borči, gde će biti prisutne najveće tehnološke kompanije iz celog sveta, naši inžinjeri će moći da rade u Srbiji, i ne samo oni... - rekao je Popović, ukazavši na značaj otavranja Industrijskog parka i sa aspekta uviđenja dualnog obrazovanja.

Ministar je naveo da su procene da će otvaranje radnih mesta u Industrijskom parku u Borči doprineti preko 1,5 procenata rasta BDP u narednih pet do sedam godina.

- Najvažnije to što time preskačemo dolinu mrtvih - period u kojem industrija ne prati tehnološki razvoj - istakao je Popović, naglasivši da će naši inžinjeri moći da rade u najboljim tehnološkim uslovima.

#Srbija

'