AKTUELNO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je večeras da će povećanje penzija u Srbiji početi od oktobra, a da njihovo povećanje dalje zavisi od privrednog rasta.

- Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, penzije će u Srbiji biti sve veće i veće. Od oktobra počinje povećanje, zatim idu novembar i decembar. Povećanje naredne godine zavisiće od toga kakvi će nam rezultati biti u budžetu, a razmišljamo o daljem povećanju penzija - rekao je Mali za Javni servis.

On je istakao da je to rezultat odgovorne ekonomske politike i rezultata koji su postignuti u prethodnih par godina, podsećajući da Srbija ima suficit u budžetu već treću godinu za redom.

- Pored toga što na odgovoran način vodimo ekonomsku poltiku ove zemlje i kada zaradite više, imate prostora za povećanje penzija na zdravoj osnovi - oceni je Mali.

On je napomenuo da niko ne treba da brine da li se ukida ili ne indeksacija.

- Vlada je pokazala da ne donosi političke odluke, kao što je to neko ranije donosio, već ekonomske odluke. I zato nema razloga da se penzije ne povećavaju i više od neke indeksacije, ako rezultati ostvareni prevasnosno u privredi to omogućavaju - istakao je Mali.

On je ukazao da upravo izmene daju Vladi za pravo da poveća penzije i više nego što to, kako je naveo, govori neka indeksacija.

- Zato insistiramo na tome da naši najstariji sugrađani dobiju više ukoliko rezultati u našoj privredi budu bolji, a proteklih godina smo pokazali da možemo odgovorno da vodimo ekonomsku politiku ove države i da imamo i rekordne stope rasta, rekodno niske stope nezaposlenosti i višak u budžetu treću godinu za redom - naveo je ministar.

Upitan kada će bit ukinut zakon o privremenom umanjenju plata u javnom sektoru, Mali je naveo da će se o tome razgovarati s Međunarodnim monetarnim fondom od sledeće sedmice pa do kraja septembra, te da će nakon tih razgovora vlada izaći sa svojim predlogom.

#Ministarstvo finansija

#Penzije

#Siniša Mali

'