AKTUELNO

Kako ističe, o ovome je juče razgovarao sa Haradinajem i predstavnicima međunarodne zajednice i vrlo im je jasno stavio do znanja da ovako nešto u ovom trenutku mora da se zaustavi.

Funkcioner Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, izjavio je danas da je odluka o usvajanju predloga zakona, koji se odnose na transformaciju KBS u vojsku, još jedna u nizu donetih jednostrano i najavio da će politički predstavnici Srba iskoristiti sva pravna sredstva da se suprotstave tom procesu.

Ova odluka je doneta bez konsultacija sa političkim predstavnicima Srba i članovima vlade iz reda srpske zajednice na Kosovu, rekao je Jevtić za Tanjug i istakao da u trenutku kada se želi nastavak dijaloga i uspostavljanje stabilnog i dugotrajnog mira na KiM, ovakvi procesi ne idu u prilog tome.

O tome je, kaže, juče razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini i tom prilikom im jasno stavio do znanja da ovako nešto, u ovom trenutku, mora da se zaustavi.

- Razgovarao sam sa premijerom i predstavnicima međunarodne zajednice i vrlo jasno im stavio do znanja da ovako nešto u ovom trenutku mora da se zaustavi i da, naravno, ako želimo da zajednički rešavamo probleme koje kao društvo ovde na Kosovu imamo to treba da radimo na drugačiji način, a ne jednostrano - naveo je Jevtić.

Jevtić napominje da u trenutku kada neko govori o multietničkom društvu ovakve inicijative i procesi ne idu u prilog tome i zato je ovakva odluka, po našem mišljenju, pogrešna i štetna u ovom trenutku.

- U tom s mislu iskoristićemo sva pravna sredstva ovde na Kosovu da se suprotstavimo tom procesu. Mi smatramo da je ovo ustavno pitanje i ne može se usvojiti bez saglasnosti i glasova predstavnika Srba u parlamentu - naveo je Jevtić.

Jevtić je ukazao da je proces transformacije KBS pokrenut bez šire saglasnosti sa predstavnicima nealbanske zajednice, pa se postavlja jasno pitanje da li će on do kraja biti sproveden.

Kosovska vlada je juče, bez prisustva članova iz Srpske liste, usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o KSB i Nact zakona o promeni imena KBS u ministarstvo odbrane.

#Dalibor Jevtić

#Kosovo

#Vojska

'