AKTUELNO

Gosti 'Novog jutra' ističu da se stav američke administracije promenio nakon dolaska Donalda Trampa na čelo SAD, te da o pitanju KiM odlučuje pre svega Vašington, a ne EU. Srbija u svakom slučaju treba da nastavi da propagira ideju mira i započetu diplomatsku ofanzivu koja daje i te kako rezultate.

Govoreći o obesmišljavanju dijaloga i obesmišljavanju formiranja ZSO, kao i navodima da Ramuš Haradinaj pravi vojsku i donose se akti i zakoni u skupštini tzv. Kosova u koje SAD navodno nisu upućeni, prof. dr Ilija Kajtež sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost ističe da je fenomen Kosova i Metohije složen, nosi protivrečnost u sebi i veliku cenu.

- Previranja u Prištini i ponašanje EU koje nije primereno, pokazuju da se vodi rovovska bitka. Navodno se Tači ogradio od inicijative da se formiraju oružane snage Kosova, što govori u prilog tome da među njima postoje disonantni tonovi - kaže dr Kajtež za "Novo jutro".

Smatra da će se glavna bitka oko KiM voditi u Vašingtonu, odnosno u okruženju Donalda Trampa. EU ne igra glavnu ulogu, već se očekuje reakcija SAD u narednom periodu.

- Biće kako Amerika kaže, a mi treba da nastojimo na sve moguće načine da promovišemo ideju mira - kaže Kajtež.

Foto: TV Pink

U Prištini postoji dubok sukob među albanskim liderima, smatra Predrag Rajić iz Centra za društvenu delatnost. Ističe da Ramuš Haradinaj pokušava da se nametne kao zaštitnik svealbanskih interesa i nezadovoljan je činjenicom da na zapadu Hašima Tačija percipiraju kao lidera sa kojim se može razgovarati i eventualno postići određeni sporazum.

- Haradinaj pokušava da izvuče što više za sebe, što je već radio - podseća Rajić.

Ističe da nasilje nad Srbima kojeg smo svedoci, zapravo ide u prilog tome da zamrznuti konflikt ne treba da bude rešenje.

- Nasilje ne jenjava i nije mi jasno odbacivanje razgraničenja i ideja da se kroz zamrznuti konflikt očuvava naš narod na KiM. To se ne dešava, već naprotiv. 2014. godine imali smo pogrom u vreme zamrznutog konflikta, a danas se upada u srpska sela, ubija se stoka, pljačka se, ubija se... Ne shvatam argument koji ide u prilog tome da se ništa ne dešava - kaže Rajić.

Foto: TV Pink

Smatra i da je Srbija u boljoj poziciji nego ranije, jer je došlo do promene politike SAD.

- Do promene je došlo zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi predsednika Srbije koja se vodi već nekoliko godina. Mi Srbi smo napokon počeli da shvatamo kako Amerika funkcioniše - kaže Rajić.

Ističe da u Vašingtonu postoje tri ključna faktora: Belu kuću, Stejt department i Pentagon i ako sva tri faktora zauzmu jedinstven stav po pitanju Kosova, recimo stav da dođe do razgraničenja, onda će do razgraničenja i doći.

Foto: TV Pink

- Niko u EU nema instrumenata ne može to sprečiti i niko ne može da promeni stav SAD - kaže Rajić.

Urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" Bojan Bilbija kaže da je očigledno da se u Vašingtonu stvari menjaju, ali ne dramatično. Smatra da se Vašingotn nikada neće odreći KiM na kojem stoji čvrsto sa obe noge.

Foto: TV Pink

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#SAD

#Vašington

'