AKTUELNO

Do predviđenog roka koji je istekao danas u 13 časova prijave su poslale kompanije iz Kanade, Kine i iz Rusije.

U predviđenom roku stigle su tri prijave za učešće u postupku privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB Bor), saopštilo je večeras Ministarstvo privrede. Do predviđenog roka koji je istekao danas u 13 časova prijave su poslale kompanije iz Kanade, Kine i iz Rusije, navodi Ministarstvo.

Komisija za sprovođenje postupka pregleda dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će se nastaviti sa daljim postupkom.

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "Dju dilidžens".

Premijerka Ana Brnabić je izjavila ranije u Majdanepku da su namanje tri kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u RTB-u Bor.

Na pitanje novinara da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od samih ponuda.

- Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta. U zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu - kazala je ona.

Kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara, a preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi.

#Bor

#Investitori

'