AKTUELNO

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije prima ubedljivo najmanju platu u odnosu na svoje kolege iz regiona, piše podgorička Pobjeda.

Predsednik Vučić mesečno prima čak tri puta manje, odnosno 1.083 evra. Prema tom listu, predsednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mesečnu platu među predsednicima iz regiona.

Foto: Wikipedia

Plata predsednika Slovenije na mesečnom nivou, kako se navodi u njegovoj imovinskoj karti, iznosi 3.322 evra. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ali i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine primaju nešto manje od svog slovenačkog kolege.

Prema podacima hrvatskog Poverenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto platu od 3.276 evra, dok članovi Predsedništva BiH u proseku zarađuju 3.091 evro mesečno.

Foto: Tanjug AP

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, članovi Predsedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862 evra, 2.874 evra i 3.536 evra mesečno, respektivno.

I Hašim Tači, samozvani predsednik Kosova, ima mesečnu platu u iznosu od 2.873 evra.

Premda na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mesečnim primanjima predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mesečno zarađivao oko 2.420 evra, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mesečna zarada, navodi se u tekstu.

Foto: PinkM

Oni koji manje zarađuju, a opet su im primanja daleko iznad Vučićevih su predsednici Albanije, Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 evra i Makedonije, Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 evra.

Foto: Tanjug

Mesečna zarada Hašima Tačija je, kako se navodi, gotovo osam puta viša od prosečne plate na Kosovu, a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta viša u odnosu na prosek u Bosni i Hercegovini.

Foto: Beta

Grabar Kitarović, Ivanov i Pahor imaju trostruko više plate od prosečne u Hrvatskoj, odnosno Makedoniji i Sloveniji. Prema službenim podacima, najveće prosečne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina.

#Aleksandar Vučić

'