AKTUELNO

Iskorak u rešavanju kosovskog čvora mogao bi da bude napravljen u novembru, kada će predsednik Aleksandar Vučić imati priliku da se u Parizu sretne sa liderima Francuske i SAD, Emanuelom Makronom i Donaldom Trampom.

Oni će 11. novembra zajedno prisustvovati velikoj vojnoj paradi u prestonici Francuske povodom 100. godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, pišu današnje Novosti.

Vučić će tu priliku iskoristiti da sa nekim od najvećin svetskih lidera razmeni stavove o KiM i pokuša da dobije njihovu podršku za kompromismo rešenje aza Kosovo, navodi list.

Susreti u Parizu mogli bi da budu vrhunac Vučićeve diplomatske ofanzive u vezi sa KiM, jer će samo nekoliko dana ranije o kosmetskom problemu razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji dolazi u Beograd na vojnu paradu koju organizuje Srbija, takođe povodim veka od završetka Velikog rata, navele su Novosti.

Pre toga predsednik Srbije će svoje viđenje kosovskog problema izneti svetskim liderima na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje počinje 25. septembra u Njujorku, a boraviće i u Kini gde će se sastati sa predsednikom Si Đinpingom.

Foto: TvPink Printscreen

Skup u Francuskoj posebno je važan za Srbiju, jer bi naši argumenti mogli da dobiju na značaju zbog podsećanja na ulogu i žrtve naše zemlje u Prvom svetskom ratu. Makron, kao jedan od najmoćnijih ljudi u EU, prilikom prošlog susreta sa Vučićem, prvi put je pokazao spremnost da Francuska odstupi od tvrdog stava prema kosovskoj nezavisnosti. On je tada pružio podršku kompromisnom rešenju za Kosovo, što je formulacija koju u poslednje vreme sve češće koristi i Trampova administracija.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

'