AKTUELNO

Ne treba da čudi to što se iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić zalaže za nezavisno i celovito Kosovo, a protivi ideji o razgraničenju sa Albancima na KiM, kada je još 1999. godine za nedeljnik Vreme izjavio da su upravo Srbi krivi za rat na KiM zbog prekomerne upotrebe sile.

Iguman Sava Janjić, danas žestoki protivnik ideje o razgraničenju sa Albancima na KiM, 1999. godine dao je intervju u nedeljniku Vreme u kojem je objasnio da su za rat na Kosovu i Metohiji krivi Srbi.

On je tada "objasnio" da su Srbi izazvali rat na Kosovu prekomernom upotrebom sile.

- Sve je počelo u Prekazu, kada je ubijeno četrdesetak ljudi iz porodice Jašari. Ta akcija u Prekazu je od ključnog značaja. U toj akciji upotrebljena je nesrazmerno jaka sila i stradalo je mnogo osoba koje nisu mogle biti nazvane teroristima. Krvavi leševi su bili izloženi pred novinarima. Albanci su reagovali na to na način koji se mogao očekivati, potpunom rešenošću da se pobuna nastavi. Teroristički napadi ubrzo su prerasli u oružanu pobunu - rekao je tada Sava Janjić.

I to nije sve. Iguman Sava Janjić se još 1998. godine zalagao za to da Slobodan Milošević, Ratko Mladić i Radovan Karadžić budu izručeni Međunarodnom sudu u Hagu.

On je to istakao u intervjuu "Njujrok tajmsu" godinu dana pre sukoba na KiM.

- Kada bi video Miloševića u Hagu bio bi srećan. Kada bi u Hag otišli i Mladić i Karadžić to bi bio samo početak - otvoreno je priznao Sava Janjić.

Nakon svega ovoga što je izrekao o srpskom narodu i o samom Kosovu i Metohiji, ne treba da nas čudi što se iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić zalaže za celovito i nezavisno Kosovo, protiveći se ideji o razgraničenju sa Albancima na KiM.

#Sava Janjić

'