AKTUELNO

Da je Srbima u južnoj srpskoj pokrajini potrebno stabilno i trajno rešenje svedoči ova priča.

Godinama unazad oni nisu u mogućnosti da ostvare pravo na besplatno lečenje jer sadašnje stanje omogućava Prištini opstrukciju nabavke lekova.

Svakog meseca Desanka Milosavljević ide u Dom zdravlja po recept za lekove.

Foto: TvPink Printscreen

Recept dobije, ali lekove nema gde da podigne.

- Ne znam kada sam poslednji put kupila u državnoj apoteci neki lek, kada sam ga uzela na recept - kaže Desanka Milosavljević.

Jer, prazni rafovi državnih apoteka su uobičajena slika na severu Kosmeta, zato Srbi koji tamo žive moraju da se snalaze ako žele da se leče.

- Lekove uglavnom nabavljamo u Raškoj - rekla je Desanka Milosavljević.

Foto: TvPink Printscreen

Građanin Leposavića kaže:

Mi što smo matroi, treba da nađemo prevoz, odemo, da se vratimo, vrlo je teško. Naše apoteker su sve prazne. Ima lekova, ali za pare, na recept ne može da se podigne ništa.

U Leposaviću je još alarmantnije, zbog nestašice lekova, mnoge apoteke su zatvorene, a pacijenti očajni.

Lekova nema ni u bolnicama u kojima se leče Srbi. Umesto svakog meseca, KBC u Kosovskoj Mitrovici snabdeva se lekovima dva ili tri puta godišnje.

- Ovo je bolnica koja pruža kontinuiranu zdravstvenu zaštitu tokom cele godine i dodatno je opterećena pacijentima sa južne strane Ibra, tako da su nam i te količine lekova koje dođu, izuzetno male i nedovoljne za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite - rekao je dr Zlatan Elek, zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica.

Foto: TvPink Printscreen

Javna nabavka se redovno raspisuje, ali problem nastaje na administrativnom prelazu.

Prištinske institucije na svaki način pokušavaju da onemoguće isporuku i u tome uspevaju.

- U ranijem periodu bilo je i toga da ne mogu svi lekovi da uđu, da nisu u njihovom registru, sada se traže svi neki nebitni tehnički detalji - kaže Elek.

I zdravstveni radnici i pacijenti nadaju se rešenju koje će dati izlaz iz ovakve situacije.

- Neko rešenje je nužno, ovako više ne može. Što vreme više prolazi sve je manje prostora za neko rešenje koje bi bilo povoljno za nas - kazala je Desanka Miosavljević.

- Ako ovo stanje takozvanog zamrznutog konflikta ostaje i dalje KBC Kosovska Mitrovica biće u velikom problemu - naglasio je Elek.

Veliki problem znači da će lekari morati da se dovijaju i mole druge zdravstvene ustanove da im pozajmljuju lekove, a pacijenti će biti primorani da plaćaju punu cenu lekova u privatnim apotekama.

#Kosovo i Metohija

#lekovi

'