AKTUELNO

Nedavno su grupe zabrinutih roditelja na društvenim mrežama objavile prepisku između muškarca i žene, koji su pokušavali da vrbuju maloletnice preko lažnog fejsbuk konkursa za devojčice od 12 do 14 godina, koje žele da budu foto-modeli.

Uprava policije za visokotehnološki kriminal je pokrenula istragu u ovom slučaju.

Postavlja se pitanje koliko su roditelji oprezni kada je reč o neproverenim internet oglasima, koji se odnose na najmlađe.

- Mala ima 12 godina, majka joj je samohrana. Dao sam joj tvoj broj, javiće ti se na viber. Reci joj da je legalna agencija za dečije foto modele, ostalo ću ja da završim - napisano je u poruci.

Foto: TvPink Printscreen

- To je ova Verica iz Bara što mi se javila? - sledeća je poruka, a odgovor na nju je sledeći:

Da, Slavice, iz Bara je, samo joj reci da je legalan posao i zamaži joj nešto oči.

Foto: TvPink Printscreen

Fejsbuk, osim što je zabavna društvena mreža, može da bude i opasna platforma za kriminal, upozoravaju stručnjaci.

Na lažnim oglasima za konkurs od roditelja se traže fotografije i osnovne informacije o detetu, a onda im se obeća uspešna karijera dečjeg foto-modela, a sajber kriminalci imaju samo jedan cilj.

- Zarada. Čista zarada. Oni ne vide u njima decu, ljude. Oni hoće to što hoće. Fora je odavno provaljena, čudi me da ima još roditelja koji hoće da nasednu na sve to - kazao je kriminolog Zlatko Nikolić.

Foto: TvPink Printscreen

Mnogi roditelji, ne znajući šta društvene mreže donose, naivno objavljuju slike svoje maloletne dece, rušeći njihovu privatnost.

- Roditeljska obaveza jeste da, pre svega, shvate da je vreme u kome živimo takvo i da je neophodno da se digitalno edukuju - rekla je Tatjana Matić, državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto: TvPink Printscreen

Nakon što je prepiska muškarca i žene došla u javnost, policija je odmah reagovala, a fejsbuk grupa je ugašena.

Stručnjaci apeluju na sve roditelje da provere pre nego što decu pošalju na vanškolske aktivnosti.

Pročitajte još: SNIMAK STRAVIČNOG NEVREMENA U BEOGRADU: Bujica nosila čoveka, metalne kontejnere... (VIDEO)

#Fejsbuk

#Pedofil

#deca

'