AKTUELNO

Više od 300 sveštenika pedofila u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji seksualno je zlostavljalo najmanje 1.000 dece, a Katolička crkva je to prikrivala, pokazala je istraga koju je vodio državni tužilac.

Verujemo da je stvarna brojka zlostavljane dece mnogo veća. Verovatno se radi o više hiljada, ali se mnoge žrtve plaše da ispričaju što im se dogodilo, navodi se u izveštaju koji prenosi Hina.

U završnom izveštaju koji je sastavila narodna porota, kojoj su bili predati zaključci istrage, navodi se da su gotovo svi slučajevi danas zastareli i ne mogu se krivično goniti.

Dva sveštenika su, ipak, optužena. Jedan za ponovljeno seksualno zlostavljanje, od kojih se poslednje dogodilo 2010. godine.

Iako sveštenici krivično neće moći da odgovaraju, porotnici su odlučili da objave imena desetak ljudi optuženih za pedofiliju.

U izveštaju se govori o seksualnom zlostavljanju u kojem su neke žrtve bile mlađe od deset godina, a biskupi i kardinali su "uglavnom bili zaštićeni od strane Crkve", navodi se u izveštaju.

Mnogi, od kojih se neka imena navode u izveštaju, su i unapređeni. Sve dok se to ne promeni mislimo da je prerano zatvoriti poglavlje seksualnih afera Katoličke crkve, dodaje se u zaključku.

U izveštaju se navodi da su sveštenici "silovali devojčice i dečake, a oni koji su bili odgovorni za njihovo kažnjavanje nisu učinili ništa, čak su sve prikrivali".

Izveštaj donosi i detaljne opise stravičnog zlostavljanja koje se godinama događalo u Crkvi još od 1947. godine. U nekim slučajevima sveštenici su napijali decu alkoholom, a potom ih prisiljavali na seksualne odnose.

Među brojnim pojedinačnim slučajevima koji se navode u izveštaju, ovo su neki od najgorih.

U Harisburgu je sveštenik silovao pet devojčica iz iste porodice.

U istom gradu je sveštenik silovao sedmogodišnju devojčicu u bolnici.

U Alentaunu je sveštenik silovao više dečaka, da bi potom dobio preporuku za rad u "Dizni vorldu".

#Silovanje

#Sveštenik

#deca

'