AKTUELNO

Bivša vlast je u izgradnju Sabirne kapele na Novom bežanijskom groblju uložila oko 25,5 miliona evra, a taj objekat još nije u funkciji, pišu "Večernje novosti".

Velelepno zdanje sa 7.700 kvadrata unutra i 10.000 spolja, od završetka gradnje 2010. godine do danas nema upotrebnu dozvolu, a razlog zašto su kapela i mrtvačnica osam godina prazne je što objekat ne može da bude tehnicki primljen, jer nije imao gasni priključak, piše taj list.

Grad je, međutim, sada rešio da obnovi ovaj projekat, a prema najavama, kapela u koju će biti uloženo dodatnih 200.000 evra, mogla bi da proradi već 1. januara 2019. godine.

- Kako bismo objekat pustili u rad, potrebno je da obezbedimo priključak za gasne instalacije i da noveliramo tehničku dokumentaciji u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji - objasnila je Dušica Anđelkovicć, izvrsna direktorka Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju.

Javna nabavka za noveliranje dokumentacije je raspisana, a otvaranje ponuda je već u četvrtak, navela je ona, dodajući da je prošle sedmice zaključen ugovor o izvođenju radova za gasovod za potrebe mrtvačnice sa JP "Srbijagas".

Gradnja objekta sa ogromnim kancelarijskim prostorom, kapelom, mrtvačnicom i svečanom salom za ispraćaje, počela je 2004. godine, a posle mnogobrojnih zastoja sagrađena je šest godina kasnije.

Opremljen najmodernijom tehnologijom, objekat treći po veličini ove vrste u Evropi, propadao je jer nije imao priključak za gas.

Tehnički pregled obavljen je 2011. godine, dobijen je pozitivan nalaz komisije, ali upotrebnu dozvolu nije bilo moguće dobiti, pišu "Novosti".

#Groblje

#Opozicija

'