AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika objasnio je da se legalnom gradnjom plaćaju doprinosi gradu, a da svako ko nelegalno gradi to ne plaća i uzima građanima ono što im pripada.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je jutros da je u Beogradu, uz naplatu javnog prevoza, nelegalna gradnja najveći problem.

Goran Vesić je rekao da u Beogradu ima 500.000 nelegalno izgrađenih kvadrata.

Postoji nesaglasnost propisa i koriste se različiti zakoni, a mi smo predložili da se ukrštaju informacije svih državnih organa kad je u pitanju nelegalna gradnja. Tražićemo da se legalizacija završava drugostepenim organom da mogu odmah da se ruše objekti, zatim zabranu priključenja bespravne gradnje na bilo kakvu infrastrukturu i da se nelegalna gradnja preko 100.000 kvadrata tretira kao pranje novca - istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je objasnio da se, kada se legalno gradi, plaćaju doprinosi gradu, a da svako ko nelegalno gradi to ne plaća i uzima građanima ono što im pripada.

- Taj novac nije mali, ako recimo uzmemo ovih 500.000 kvadrata, to je otprilike 50 miliona evra - objasnio je Vesić.

Kaže da je Grad Beograd predložio izmenu Zakona o planiranju i izgradnji. Napomeno je da se u Beogradu nikada nije više nije gradilo.

- Od 2017. godine izdali smo dozvole za milion i 20.000 kvadrata, a 2012. ih je bilo 242.000 - kazao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Napominje da svi koji grade moraju da imaju isti tretman.

- Mi smo kao grad otvoreni za investiranje, ali nećemo dozovljavati da se bespravno gradi. Objekti koji su počeli da se grade a sada stoje su privatna svojina i radićemo na njihovom rešavanju kroz veće poreze na tu imovinu kako bi naterali vlasnike da to prodaju. Imate i dosta praznih lokacija u gradu koje korite firme u stečaju - napomeno je Vesić.

Kaže da Grad Beograd potpuno stoji na usluzi svim investitorima.

- Ali ne želimo da postoje investitori koji ne plaćaju doprinose. Mnogi državni organi nisu radili svoj posao. Neoprostivo je da bespravnu zgradu neko priključi na struju, vodu...mi svi moramo da se dovedemo u red - zaključio je Vesić.

Pročitajte još: VESIĆ ZA PINK: Opozicija poziva na puč, na nejedinstvo i sukobe, što neprijatelji Srbije lako mogu da iskoriste za svoje interese - TO JE MNOGO OPASNO! (VIDEO)

#Beograd

#Goran Vesić

'