AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda ističe da je cilj opozicionog Saveza za Srbiju destabilizacija društva, ekonomije i cele države, te da se zalažu za sukobe na ulicama i slanje loše slike investitorima. Ovakvo neodgovorno ophođenje, ističe, neprijatelji Srbije mogu da iskoriste za ostvarivanje svojih interesa, što može biti jako opasno.

Govoreći o tome da je opozicija juče sa radošću dočekala vest o stavu Angele Merkel po pitanju razgraničenja sa Kosovom, kao i o pozivu na državni udar, zamenik gradonačelnika Beograda i gradski menadžer Goran Vesić podvlači da ovakvi pozivi, koji neretko podrazumevaju ljudske žrtve, jesu krivično delo.

- Elementi krivičnog dela postoje. Poziv na puč uputio je Boško Obradović, ali je to uradio u ime njihove koalicije koja se nije ogradila. Ovo je nešto što je simptomatično i predstavlja problem za društvo koje se na ovaj način destabilizuje. To i jeste cilj ovim ljudima - ističe Vesić.

Opozicioni "Savez za Srbiju" zalaže se za gubljenje radnih mesta, teranje investitora, destabilizaciju društva, sukobe na ulicama, a sve zato što u normalnoj političkoj borbi ne mogu da dođu na vlast, kaže zamenik gradonačelnika.

Od Boška Obradovića, kaže, to ga ne čudi, jer je reč o fašisti i čoveku koji nastavlja Ljotićevu politiku.

Foto: TV Pink

- Obradović se promoviše kroz incidente i ekscese - kaže Vesić, podsećajući na slučajeve napada na novinarke televizije Pink i incident u Šapcu.

Ovakva politika, ističe, nije samo Obradovićeva, već politika čitavog Saveza. Vesić podseća da je poziv na puč u svakoj zemlji ozbiljno krivično delo i društveni problem.

- Mi smo zemlja koja privlači investitore, garantuje stabilnost, omogućuje da se društvo i ekonomija razvijaju. S druge strane, imamo poziv jednog dela političke scene na nasilje i postavlja se pitanje kako u ovakvim okolnostima postupaju investitori. Jasno je da bi se pre odlučili da odu na sigurnije mesto - kaže Vesić za "Novo jutro".

Ova dešavanja, kaže, gledao je i 2002. godine kada je pokojni premijer Zoran Đinđić pokušao da reši kosovsko pitanje. Usledila su, podseća, obrušavanja na njega s namerom da ga sruše na bazi kosovskog problema. Isti scenario, kaže, vidimo i danas.

Kada je reč o slavlju opozicije zbog stava Angele Merkel koja je protiv razgraničenja, Vesić ocenjuje kao neverovatno.

To samo dokazuje da nemaju politiku: jednog dana su patriote, a drugog dana su protiv toga da sever Kosova bude u Srbiji. Ovakvi su im stavovi samo zato što veruju da bilo koja od ovih opcija može da našteti političkoj harizmi Aleksandra Vučića. Dakle, jednog dana radiće jedno, drugog dana drugo, trećeg dana treće, a sve to jer se nadaju da će se Aleksandar Vučić politički saplesti oko Kosova, da će oni potom doći na vlast i da će moći da rade ono što planiraju - kaže zamenik gradonačelnika.

Ako zemlja koja ulazi u ovako teške pregovore, pokušava da trajno reši pitanje Kosova, emituje unutrašnje nejedinstvo, ako pokazuje da ključni politički faktori nisu saglasni oko puta kojim ide zemlja, u stvari daje priliku našim neprijateljima i protivnicima, kojih nije malo, da postignu svoje ciljeve koji svakako nisu u interesu Srbije, ističe Vesić.

Upravo to radi "nesrećna koalicija" - napada Vučića i podržava one koji su protiv Srbije.

- Umesto da stanemo iza predsednika i pokušamo da mu pomognemo da dobije što više od Kosova, svedoci smo svakodnevnog saplitanja. To što opozicija radi nema veze sa borbom protiv Vučića, već sa borbom protiv Srbije - ističe Vesić.

Foto: TV Pink

Podvlači da su neke stvari u društvu iznad politike i teme oko kojih mora da postoji jedinstven stav.

Podsetio je na slučaj u Šapcu gde su članovi opozicije pretukli ženu, a zatim je predstavljeno da je ona kriva što je dobila batine.

Vređaju je na Tviteru, govore svašta, i još je ona kriva što je dobila batine. Pogledajte histeriju oko Marije Zaharove. Snishodljivi su kada je reč o strancima, dok se u Srbiji ponašaju tako da štete nacionalnim interesima. Ne postoji veći interes od Kosova i sada imamo situaciju da je predsednik dobio apsolutnu većinu na izborima, koji ima pravo da razgovara i to čini, a dok su oni bili na vlasti nisu smeli ni da zakucaju na vrata, a kamoli da nešto pitaju. Danas vidimo da se o Kosovu raspravlja i da Vučić pokušava da izvuče maksimum. S druge strane opozicija na osnovu Kosova pokušava da ga politički uništi. Opozicija poziva na puč, koristi Kosovo da ga politički uništi, zalaže se za nejedinstvo i na taj način šalje poruku onima koji su protiv nas da mogu slobodno da igraju na njihovu kartu. To je mnogo opasno! - kaže Vesić za Pink.

Zamenik gradonačelnika ističe da pojedinci u Srbije previše utiču na društvo, iako im je podrška mala. Kaže da nijedna država na svetu ne bi dopustila da neka NVO radi protiv državnih interesa.

- NVO mogu biti jako korisne, ali ometati državu da rešava najvažniji problem mi je neverovatno - kaže zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

#Novo jutro

'