AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Gorana Vesić izjavio je danas da će u borbi protiv nelegalne gradnje jedna od predloženih izmena zakona biti da se svaki nelegalno izgrađen objekat površine veće od 100 kvadrata tretira kao pranje novca.

Vesić je rekao da samo u Beogradu ima više od 500.000 nelegalno izgrađenih kvadrata, a da je najveći problem što se nelegalnom gradnjom izbegava i plaćanje poreza.

Svako ko nelegalno gradi ne plaća doprinose i tako odzuima ostalim građanima ono štom im pripada - infrastrukturu. Taj novac od poreza je neophodan budžetu da bismo mogli graditi i razvijati infratsrukturu, objasnio je Vesić.

On smatra da je jedan od najvećih problema neusaglašenost propisa i da investitori koriste sve moguće nesaglasnosti rupe u zakonima.

Vesić je kao jedan od predloga izmena Zakona o planiranju i gradnji najavio odredbe koje će omogućiti ukrštanje podataka o investitorima i izdavanju dozvola i skraćivanje pravosudnog procesa od otkrivanja nelegalne gradnje do rušenja u drugom stepenu kako se ne bi čekale odluke viših sudskih instanci.

#Beograd

#Goran Vesić

#Investitori

'