AKTUELNO

Hrvatski portal Index.hr piše da su se tri glumice, koje su kritikovale učešće Marka Perkovića Tompsona na proslavi uspeha fudbalera na glavnom gradskom trgu u Zagrebu, doživele na društvenim mrežama salvu uvreda i svojevrsni linč

Zbog toga se oglasila i Aleksandra Kolarić, stručnjak za komunikaciju SDP-a koja je, kako kaže, zgrožena mržnjom i pretnjama koje su upućene glumicama.

- Već četiri dana traje neopisivo prostačko vređanje, verbalno nasilje i pretnje koje na društvenim mrežama u Hrvatskoj doživljavaju tri žene. Već četiri dana na Fejsbuku dobijaju gomilu uvreda sa različitih anonimnih ili neanonimnih profila. Videla sam deo tih poruka. Radi se o bolesno primitivnom govoru, radi se o komunikaciji iz kanalizacije. Smučilo mi se. Pomisliš šta s tim ljudima ne valja da u sebi nose takav bes, prostakluk, mržnju i zavist? - navodi Kolarić, te primećuje da su te tri žene samo izrazile mišljenje koje je drugačije od mišljenja većine.

Te tri žene su, dodaje, napisale da smatraju da je Tompson u ponedeljak "promašio melodiju" na Trgu.

- Činjenica da se radi o ženama, i obično u ovim krajevima, samo pođari besnu rulju na još jače vređanje i pretnje - navodi Kolarić te pita - sme li u Hrvatskoj da se javno kritikuje Tompson, a da to ne izazove verbalnu hajku?

- Sme li u Hrvatskoj danas javno da se kritikuju fudbaleri koji su osvojili srebro, a da to ne izazove verbalnu hajku? Prema linču koji se dogodio ovim ženama, očito ne sme. Jer nije normalno da u našem društvu zbog kritičkog stava o pevaču usledi verbalno nasilje, salva najgorih uvreda i pretnji. Nije normalno. Ne, to nije demokratija, to je mržnja i trovanje društva - ocenjuje Kolarić.

Ona poručuje da ukoliko se "ovaj trend mržnje totalitarno odgojenih umova ne zaustavi", zahvatiće i mnoge koji sada nemaju ni srca ni pameti da osude još jedan linč kojem su izložene neke tri žene.

Poznata hrvatska glumica Nataša Janjić napisla je na Fejsbuku: "Mi volimo us*at pred kraj. Takvi smo neopisivo", napisala je ona na Fejsbuku, a u raspravu su se onda uključili mnogi, između ostalog i njene koleginice Lana Barić i Jelena Veljača.

"Ja sam malo u šoku kako je off tune", napisala je Veljača, a Lana Barić poručila je: "Malo je falilo da pobedimo i u dočeku, ali protivnik je bio jači".

A među komentarima na društvenim mrežama i na desničarskim portalima našli su se i ovi: "One mrze sve hrvatsko", "glumice su postale preko kreveta", preneo je Index.hr.

#Glumice

#Hrvatska

#Marko Perković Tompson

'