AKTUELNO

Amerika ne prostaje na ruske predloge.

SAD nemaju nameru da dozvole Rusiji da ispita Majkla Mekfola, bivšeg američkog ambasadora u Moskvi i žestokog kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je, za Glas Amerike, kazao da je, između ostalog, Putin i to predložio na samitu u Helsinkiju sa Donaldom Trampom.

- Putin je predložio nekoliko stvari. Predsednik Tramp je jasno rekao da SAD neće terati Amerikance da idu u Rusiju i da tamo budu ispitivani - rekao je Pompeo.

Ruski predsednik je predložio da specijalni istražitelj Robert Maler ode u Moskvu i ispita 12 vojnih zvaničnika koji su optuženi za hakovanje kompjutera demokrata, sa ciljem da pomognu Trampu da pobedi na izborima 2016. U zamenu za to, Putin je tražio da Rusi ispitaju bivšeg ambasadora Majkla Mekfola i biznismena Bila Braudera koji se zalagao za uvođenje sankcija Moskvi zbog kršenja ljudskih prava.

Brauder je u Rusiji osuđen u odsustvu zbog poreske prevare, a Putin tvrdi, bez dokaza, da je Brauder oprao više od 400 miliona dolara koje je dao Trampovoj protivkandidatkinji Hilari Klinton.

Mekfol je bio ambasador SAD u Moskvi od 2012. do 2014., za vreme mandata Baraka Obame.

Rusija i SAD inače nemaju sporazum o ekstradiciji 12 ruskih državljana optuženih u SAD, pa se stoga i ne očekuje da prisustvuju suđenju.

#Majk Pompeo

#Rusija

#SAD

'