AKTUELNO

Bivši guverner NBS Radovan Jelašić rekao je u intervjuu za beogradski nedeljnik da je postojao preveliki uticaj politike na NBS.

Nekadašnji guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić koji je usred mandata 2010. godine podneo ostavku i vratio se u Budimpeštu, u intervjuu za beogradski nedeljnik pod naslovom "Zašto sam stvarno pobegao iz Srbije" otkriva da nije mogao da prihvati ekonomsku politiku vlade Demokratske stranke koja je zbog socijalnog mira i jeftinih političkih poena žrtvovala srpsku ekonomiju.

- Kao juče se sećam da, u jeku najveće ekonomske krize posle Drugog svetskog rata, nova tek formirana vlada kreće sa povećanjem penzija od 10 odsto, da bi neki ministri tvrdili da je kriza naša šansa, i da je to deo koalicionog dogovora - rekao je Jelašić, koji je na čelu centralne monetarne institucije u Srbiji bio od 2004. do 2010. godine, u vreme vlasti DS-a i Borisa Tadića.

Foto: Tanjug

- E, zato je javni dug od 27 odsto BDP brzo eksplodirao, a zauzvrat nije bilo razvoja i novih investicija, jer su sve pare išle u potrošnju, a građani i danas plaćaju račun za sve što se radilo od 2008. do 2012 - rekao je Jelašić.

On smatra da je Aleksandar Vučić doneo mnogo hrabrih odluka važnih za fiskalnu konsolidaciju i da je vreme pokazalo da je bio na dobrom putu, a da mu to uopšte nije smanjilo popularnost.

- I gle čuda, uspeo je da to uradi sa PUPS-om, istom strankom koja je 2008. uslovila koaliciju sa DS-om povećanjem penzija od 10 odsto - rekao je Jelašić.

Pročitajte još: Đurić: Šta god da dobijemo, biće više od onoga što imamo sad

#Narodna Banka Srbije

#Radovan Jelašić

'