AKTUELNO

Novi aranžman sa MMF-om je, kako ističe Siniša Mali, "velika potvrda i velika vest za građane Srbije da smo na dobrom putu reformi koje smo započeli pre par godina".

Budžet Srbije za 2019. godinu biće kreiran do polovine septembra i dolaska delegacije MMF-a u Beograd, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Upravo novi aranžman sa MMF-om, takozvana "čuvarkuća", a koji je juče potvrdio Bord izvršnih direktora ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu, prema rečima Malog, govori kako će budžet biti skrojen.

- Biće razvojni. Mi ćemo u 2019. godini imati više investicija nego ove godine, koja je već rekordna po pitanju investicija, u javnu infrastrukturu, dakle i u puteve i domove zdravlja, bolnice, mostove, tunele... sve ono što podiže standard ljudi u Srbiji - kaže ministar finansija.

Novi aranžman sa MMF-om je, kako dodaje, "velika potvrda i velika vest za građane Srbije da smo na dobrom putu reformi koje smo započeli pre par godina".

- Ovaj aranžman nema nikakve finansijske delove u sebi zato što smo mi potpuno konsolidovali naše javne finansije - ističe Mali.

Podseća da Srbija ima stabilan budžet, i da u prvih šest meseci ove godine suficit iznosi više od 30 milijardi dinara.

- Novi aranžman sa MMF-om nam daje priliku da investitorima damo signal da je Srbija stabilna i atraktivna zemlja za investicije - kaže Mali.

Do kraja septembra, najavljuje ministar, vlada će izaći sa paketom stimulativnih mera što je i deo dogovora sa MMF-om, a koje su neophodne kako bi se nastavila stopa rasta BDP-a, koja je u prvom kvartalu ove godine iznosila 4,6 odsto.

- Želimo da rastemo još bolje i još više, a da bi se to desilo, naša privreda mora da bude još konkurentnija. Zato želimo da ubrzamo povraćaj PDV-a, smanjimo doprinose na zarade, kao i neke parafiskalne i fiskalne namete koji nisu neophodni, a prave teret privredi - objašnjava Mali.

Budući da je reč o značajnom godišnjem prilivu za budžet, Mali kaže da državna kasa najavljenjim ukadanjem različitih nameta neće biti oštećena, jer će se upravo iz ostvarenog suficita finansirati.

- Imamo suficit u budžetu i želimo da taj suficit potrošimo na pravi način. Zato ćemo te stimulativne mere finansirati upravo iz ovog suficita, tako da ne treba da se odreknemo bilo čega da bi se to desilo, nego da na pravi način samo ubrzamo razvoj naše ekonomije i još više obezbedimo novca u budžetu - kaže Mali.

#Budžet

#Siniša Mali

'