AKTUELNO

Kako je istakao direktor Kancelraije za KiM, obaveza je i dužnost vlasti da se bori za dogovor i izrazio uverenje da ako dogovora ne bi bilo, a poznavajući prilike, da je izvesno da bismo u narednih nekoliko godina mogli da očekujemo nove probleme i sukobe, "sve ono ružno što želimo da izbegnemo na svaki način".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metihiju Marko Đurić uveren je da održavanje sadašnjeg stanja bez postizanja rešenja pitanja Kosova i Metohije, bez kompromisa ne bi bilo održivo, niti u našem interesu, kao i da možemo očekivati nove probleme i sukobe ukoliko se dogovor ne postigne. On je na konferenciji za štampu rekao da Beograd želi da postigne dogovor.

- Lično, kao neko ko se bavi ovim pitanjem šest godina, smatram da je postizanje neke vrste dogovora, koji bi pre svega zadovoljio naše interese važno, jer bi sve ostalo predstavljalo za Srbiju i naš narod stranputicu - kazao je Đurić.

Rekao je da je obaveza i dužnost vlasti da se bori za dogovor i izrazio uverenje da ako dogovora ne bi bilo, a poznavajući prilike, da je izvesno da bismo u narednih nekoliko godina mogli da očekujemo nove probleme i sukobe, "sve ono ružno što želimo da izbegnemo na svaki način".

- Zato smo spremni da se borimo za političko rešenje, i jasno i glasno kažemo da nećemo da prihvatimo glupost ikoje neki poksusavaju da nam nametnu, preteći sukobima i novim ratovima, nadajući se da će nekog moći da prisile u Srbiji da prihvate nezavisnost Kosova - naglasio je Đurić.

On je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić tako nešto neće prihvatiti i da se na svakom sastanku od prvog do poslednjeg momenta bori i za položaj Srba na Kosovu i Metohiji. Razgovori se vode u teškim okolnostima, jer Albanci misle da su nezavisna država, a u to ih ubeđuju neke od najmoćnijih država sveta, naveo je Đurić i dodao:

Misle da im je završen posao. Ubeđeni su u i nakon Jeremićeve inciijative pred Međunarodnim sudom pravde. Naša pozicija je ozboljno teška u tom pogledu i dramatična u pojedinim segmentima.

Đurić je rekao da je neodgovorno dok se država bori da izvuče maksimum za svoj narod, da imamo politikante, koji, dok predsednik Vučić razgovara u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji mu je priredio prijem koji nije do sada imao niti jedan predsednik naše države, koji tog dana, zakupljuju prostor za sebe u francuskim novinama, ne da se bore za srpske interese, već da bi "pljuvali" srpsku vlast.

- Oni tog dana kada se srpski predstavnici bore za srpske interše zakupljuju prostor za sebe u francuskim novinama da bi pljuvali i kritikovali srpsku vlast. Naravno da te tekstove ne plaćaju svojim parama - kazao je Đurić.

Upitan da li je u Briselu bilo reči o nekakvom separatnom ugovoru, Djurić je odgovorio da se razgovaralo sa separatistima, ali da o separatnom sporazumu ne zna ni šta bi značio.

- Ti razgovori nikada nisu laki i jednostavni. Najlakše bi bilo Vučiću i srpskim predstavnicima da se razgovara samo sa Albancima. U tim razgovorima ton i diskusija bi bila drugačija. Ali razgovara sa sa nekim od najmoćnijih zemalja koje su priznale Kosovo. Naša obaveza je da razgovaramo sa svima. Borba za KiM danas je i za pregovarčkim i zelenim stolom, ali se vodi i popravljanjem ekonomske i privredne slike Srbije - smatra Đurić.

Kaže i da Srbi na KiM najbolje osećaju koliko znači kada u centralnoj Srbiji ima više novca za pomoć njima i ulaganja.

- Ako ne bismo nastavili da tražimo rešenje i našli ga, mogli bismo sasvim sigurno da se pozdravim sa popravljamo odnose sa onima koji nam tradicionalno nisu naklonjen, a važni su nam za našu privredu, za investicije. Važno je što se Srbija danas ekonomski razvija - naglasio je Đurić.

Upitan kakva je njegova procena danas "koji je rezultat", s obzirom da je pre tri godine, posle jedne runde dijaloga izjavio da je "5:0 za Beograd", Đurić je rekao da je to bio rezultat tog dana, koji je bio uspešan, u dugoj utakmici.

- Ovo je duga utakmica, u kojoj smo, kad smo ušli, bili debelom minusu. Kada sam govorio o tom rezultatu, to je bio rezultat tog dana, koji je bio dobar pregovarački dan, a šira slika je takva da je su tu utakmicu drugi za nas, maltene, završili i izgubili. Nastavljamo da se borimo, utakmica nije ni blizu završena, biće teška borba - rekao je Đurić.

#Kosovo

#Marko Đurić

#Srbija

'