AKTUELNO

Srbija je u prethodnih godinu dana ostvarila značaj rast u oblasti inovacionih delatnosti i po prvi put se našla ispred osam zemalja članica Evropske unije na najnovijoj listi Evropskih inovacionih rezultata.

- Napravili smo značajan skok i mislim da je ovo veliki rezultat za Srbiju - rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i naveo da je Srbija na toj listi bolje pozicionirana od Mađarske, Grčke, Poljske, Litvanije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Najbolje rezultate naša zemlja pokazala je u ostvarivanju veza i partnerstava malih i srednjih preduzeća, inovaciji proizvoda i procesa, kao i u ostvarenom uticaju inovacionih aktivnosti na zaposlenost i zapošljavanje.

Ministar Popović je na predstavljanju godinu dana rada kabineta za inovacije poručio da ovaj uspeh nije samo rezultat rada tog kabineta, koji je formiran po prvi put u Srbiji, već i drugih ministara u vladi na čelu sa premijerkom Anom Brnabić.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

Kada je reč o listi globalnih inovacija, Popović je napomenuo da je Srbija trenutno na 55. mestu, što je za sedam više u odnosu na prošlu. On je naveo da je uspeh, između ostalog, ostvaren i u oblasti kreiranja aplikacija za mobilne telefone.

- Tu se nalazimo na 15 mestu u konkurenciji od 126 država - dodao je Popović. Budžet za podršku razvoju inovacija povećan je pet puta, a preko Fonda za inovacionu delatnost dodeljena su sredstva za više od 150 inovacionih projekata.

U okviru programa ranog razvoja i programa sufinasiranja inovacija podržali smo 25 projekata sa više od 2.4 miliona evra, a kroz program saradnje nauke i privrede odobreno je 14 projekata u iznosu od tri miliona evra, precizirao je ministar.

Kroz Program transfer tehnologije odobreno je finansiranje za 15 projekata, sa šest potpisanih sporazuma o saradnji i približne vrednosti 300.000 evra.

Takođe, ministar je podsetio da je kroz inovacione vaučere privrednicima i kompanijama omogućen brz i efikasan pristup uslugama javnog naučno-istraživačkog sektora, te da je do sada odobreno 116 takvih vaučera za 100 malih i srednjih preduzeća, u ukupnom iznosu više od 72 miliona dinara.

Otvoren je i Centar za inovaciono preduzetništvu na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde posluje šest studentskih kompanija.

Popović je ukazao i na ostvaren izvoz informaciono-komunikacionih usluga iz Srbije, koji je u prošloj godini dostigao rekordnih 900 miliona evra, što je za 21,5 odsto više u odnosu na proošlu godinu.

- To je prvi put u istoriji da je obim izvoza IKT usluga premašio izvoz voća i povrća - podvukao je ministar.

Pored toga, raspisani su javni pozivi za tri programa koje kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj sprovodi u 2018. godini.

Reč je o Programu podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara čija je vrednost 250 miliona dinara, Programu promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva u vrednosti od 52 miliona dinara i Programu za razvoj i promociju ženskog inovacionog preduzetništva u vrednosti od 100 miliona dinara.

Ministar je pomenuo i značaj izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i Nišu, kao i nove zgrade jednog od najboljih insituta u Novom Sadu - Biosens instituta.

Među značajnim rezultatima je i međunarodna saradnja koja je realizovana u cilju promocije inovacionih i investicionih potencija naše zemlje, kao što je saradnja sa međunarodnim i institucijama EU u oblastima inovacija i bilateralna saradnja sa državama koje ostvaruju zapažene rezultate na polju razvoja inovacija, kao što su Švajcarska, SAD, Slovačka, Finska, Izrael, Estonija...

- Ovo je velika šansa za Srbiju. Tu je njena budućnost i u tom polju ima šta da ponudi. Nigde nema boljih mladih inženjera, a naše znanje sa tehničkih fakulteta je prepoznato svuda u svetu - poručio je ministar Popović i dodao da Srbija ima dobar osnov da napreduje u budućnosti.

#Nenad Popović

'