AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Austrije, zemlje koja predsedava EU, Herbert Kikl, najavio je danas, nakon neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova Unije u Insbruku, "pilot pokusaj" uspostavljanja platforme za prihvat izbeglica van EU.

Na konferenciji za štampu, zajedno sa evropskim komesarom Dimitrisom Avramopulosom, i ministrom unutrašnjih poslova Nemačke Horstom Zehoferom, uz to je pohvaljen sporazum EU-Turska.

Zehofer je rekao da je prvobitno bio skeptičan prema sporazumu o readmisiji sa Turskom, da sada to dobro funkcioniše, i naglasio da bi takve dogovore trebalo sklopiti i sa severnoafričkim državama.

Đto se "platforme za prihvat" tiče, Kikl je preneo da postoji široma podrška tog projekta i da je zbog toga dogovoreno da se dogovori pilot projekat sa jednom državom severne Afrike.

Iako su države, koje su mogle doći u obzir za ovaj projekat već odbacile takvu mogućnost, Zehofer kaže da zbog toga ne treba unapred reći da neće funkcionisati. Avramopulos je rekao da će EU po pitanju takve platforme sarađivati sa UNHCR-om i IOM-om.

On je podvukao da su svi planovi u saglasnosti sa Ženevskom konvencijom o izbeglicama, pravom EU i međunarodnim standardima. Istovremeno je najavio skoriji predlog Evropske komisije za povećanje kapaciteta Fronteksa.

Plairano je da se kapaciteti i mandat Fronteksa prošire do 2020, kada bi ta institucija trebalo da ima 10.000 službenika.

Avramopulos je rekao da je skup u Insbruku prevazišao njegova očekivanja, a i Kikl i Zehofer su pohvalili dobru atmosferu i zajednički duh resornih kolega iz EU.

Kikl je preneo da postoji saglasnost sa mnogim državama članice o platformi za prihvat migranata izvan EU, merama u zemljama porekla i tranzita, kao i za dugoročni plan na agendi Austrije da se uspostave centri u trećim državama za u Evropi odbijene tražoce azila.

Avramopulos je značajni rast kod vraćanja izbeglica, dodajući da to mora ići paralelno sa dogovorom o zajedničkoj politici azila.

Kikl je, na konferenciji za štampu, rekao da je glavni cilj Austrije da se smanji dolazaka migranata u EU, nakon čega je tek moguće napredovati po pitanju reforme Dablinskih pravila i raspodeli izbeglica.

- Naš glavni cilj je da stanemo na put krijumčarima i okončamo umiranje u moru - poručuje Kikl.

#Austrija

#Migranti

'