AKTUELNO

Predsednik Mehanizma u Hagu sudija Teodor Meron ustupio je na odlučivanje sudiji Žan Klod Antoanetiju zahtev branilaca Ratka Mladića za njegovo i izuzeće još dvojice sudija iz Mladićevog procesa koji je u žalbenoj fazi.

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je 18. juna izuzeće Merona, kao predsednika Mehanizma, kao i sudije Karmela Agijusa i sudije Liu Dakina (Liu Daqun) člana žalbnog veća koje će odlučivati o žalbi na presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u BIH.

Izuzeće je zatraženo zbog sumnje u njihovu pristrasnost prilikom donošenja odluka.

Meron je zbog toga odluku o zahtevima za izuzeće, kako je obrazložio, ustupio sudiji Antoanetiju koji je najvišem po rangu u Mehanizmu za međuanrodne krivične sudove, koji je nasledio Haški tribunal.

Protiv Mladića je u toku drugostepeni postupak po zalbama na prvostepenu presudu, kojom ga je Haški tribunal je neposredno pred zatvaranje, 22. novembra 2017. osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Osuđen je sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca...

Inače u punom sastavu žalbenog veća, kojim predsedava sudija Teodor Meron, su sudije Karmel Adijus, Liu Dakun, Simor Panton i Priska Matimba NJambe.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Mladićevi branioci su ranije najavili da će se žaliti na svih 10 tačaka optužnice po kojima je Mladić osuđen, od ukupno 11, pošto je po jednoj tački oslobođen optužbi.

Mladić je u pritvoru od hapšenja u Srbiji u maju 2011, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu.

#Ratko Mladić

#Suđenje

'