AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, ispred Palate Srbije, uz najviše državne i vojne počasti predsednika Bugarske Rumena Radeva, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Nakon dočeka dva predsednika su počela sastanak u četiri oka, posle čega su se razgovori nastavili u prisustvu ostalih članova delegacija.

Posle sastanka Vučić i Radev obratili su se novinarima.

- Predsedniče Radev, dobro došli u Srbiju i veoma sam srećan što mogu da konstatujem da su odnosi Bugarske i Srbije sve bolji. Rekao bih da ekonomski rezultati pokazuju da naša saradnja jača - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao i na turistički potencijal, najpre na veliki broj srpskih turista koji odlaze u Bugarsku, ali i porast bugarskih gostiju koji u dolaze u našu zemlju.

- U poslednjih pet godina beležimo veoma dinamičan rast od 53 odsto, značajan rast uvoza i izvoza, naše kompanije se povezuju. Takođe turistički potencijali naših zemalja su jaki. Bugarski turisti su treći po broju u Srbiji. To je za nas veoma važno i zbog novca i veza između Srba i Bugara. Mi ćemo ljudskim kapacitetima gledati da privučemo što veći broj bugarskih turista - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Sutra ćemo da vidimo kako teče izgradnja kraka Koridora 10. Za nas je takođe važna modernizacija železničke pruge Niš-Dimitrovgrad. Ja sam se zahvalio našem prijatelju Rumenu, i to što glas Bugarske treba da se čuje, ali je važan stav Bugarske da stavovi Srbije moraju biti saslušani kada je reč o Kosovu - izričit je Vučić i nastavlja:

- Tema oko sukoba u prošlosti, kako to prevazići. Mi smo bili na različitim stranama i to moramo da prevaziđemo. Obe strane, i da otvorimo novu stranicu budućnosti i da se posvetimo više tome. Uveren sam da ćemo moći da se posvetimo našoj budućnosti. Posebno je pitanje prema bugarskoj manjini u Srbiji. Posebno poštujemo zahteve Bugara koji žive u našoj zemlji. Mislim da smo sada za osnovno obrazovanje zamenili sve udžbenike na bugarskom jeziku - rekao je predsednik Srbije.

- Spremni smo da finansiramo knjige na bugarskom jeziku. Imali smo produktivne sastanke i bićemo spremni da kreiramo bolji ambijent između naše dve zemlje. Dobrodošli dragi prijatelju, osećajte se kao kod svoje kuće - poručio je Vučić Radevu.

Foto: Tanjug

Predsednik Radev se zahvalio predsedniku Vučiću i državi na svečanom dočeku koji mu je priređen prilikom dolaska u našu zemlju.

- Pre četiri meseca smo sa predsednikom Vučićem razmatrali detalje naše saradnje i drago mi je što danas možemo da razgovaramo o poboljšanju bilateralnih odnosa između naših zemalja - rekao je predsednik Radev.

On je ukazao na značaj robne rezerve između Srbije i Bugarske i ukazao da obe strane moraju biti aktivnije.

- Ona je viša od jedne milijarde evra. Konstatujem i veću turističku razmenu i velike infrastrukturne projekte poput auto-puta Sofija-Niš. Ali govoreći o povezanosti koja je važna za evropske integrgracije našeg regiona, moramo da imamo sveukupan prilaz. Budimo aktivniji i u rečnom transprtu u okviru Dunavske stratergije i bolje koridstimo prekograničnu saradnju - dodao je Radev.

Istakao je da Srbija može i mora da računa na podršku Bugarske na evropskom putu.

- Naš cilj je da radimo zajedno za evropsku perspektivu Balkana i njegovu evropsku budućnost - rekao je Radev i naveo da je vremenski rok za ulazak u EU do 2025. ambiciozan, ali dostižan cilj.

Foto: Tanjug

On se zahvalio predsedniku Vučiću na angažovanju za poboljšanje uslova za stanovnike Srbije bugarske nacionalne manjine.

- Naša manjina će osetiti pozitivne promene. Hvala predsedniku Vučiću na angažovanju za promenu na bolje u obrazovanju, što je doveo do boljeg zdravstva. Program koji je predložio je u duhu pomirenja - istakao je Radev.

Uoči sutrašnjeg polaganja venaca na spomenik "Pobednik" na Neškovom brdu, predsednik Radev je rekao da je to odličan način da se pokaže koliko je Srbija spremna da poboljša odnose sa Bugarskom i prošlost ostavi iza sebe.

#Aleksandar Vučić

'