AKTUELNO

Severna Koreja bi trebalo da napravi prvi korak i razmontira svoj program za nuklearno naoružanje, pre nego što bude očekivala da SAD na bilo koji način ublaže sankcije prema toj zemlji, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton.

- Mislim da je ovde zaista na Severnoj Koreji da napravi prvi potez. Oni su rekli da žele potpunu denuklearizaciju. Sada ćemo morati da razgovaramo o tome kako to postići, i mislim da ćete videti nastavak diplomatskog angažmana veoma brzo - rekao je Bolton u intervjuu za Foks njuz.

On je dodao da dok Severna Koreja ne preduzme "opipljive, konkretne" korake ka denuklearizaciji, sve sankcije će ostati na snazi.

- Pozivamo sve da nastave s njima, a mi ćemo veoma pažljivo posmatrati ne samo šta Severna Koreja govori, već šta radi - upozorio je Bolton.

Američki državni sekretar Majk Pompeo prethodno je rekao je da će se možda vratiti u Severnu Koreju kako bi nastavio razgovore o denuklearizaciji.

Pompeo smatra i da predstoji dosta posla kako bi se dogovor dvojice lidera sproveo u delo.

Tokom prošlonedeljnog istorijskog samita, Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un dogovorili su se da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva u zamenu za bezbednosne garancije.

Dok dve strane pripremaju prateće pregovore kako bi utvrdili detalje dogovora, očekuje se da će Severna Koreja tražiti ukidanje sankcija koje su pooštrene prošle godine zbog nuklearnih i raketnih proba koje je izvodila ta zemlja, podseća južnokorejska agencija Jonhap.

#Nuklearno oružje

#SAD

#Severna Koreja

'