AKTUELNO

Kako su za Novo jutro istakli učesnici međunarodnog simpozijuma u Nišu o posledicama NATO bombardovanja Mučibabić, Aničić i Aleksić, uticaj osiromašenog uranijuma i te kako je jasan, za isti postoje dokazi, te je u Srbiji izazvana ekološka katastrofa za koju tužba ne zastareva.

U Nišu je održan međunarodni simpozijum o posledicama NATO bombardovanja SRJ, a general major u penziji prof. dr Spasoje Mučibabić kaže da su međunarodni stručnjaci govorili otvoreno, stručno i davali optimistične savete o dolasku do cilja.

Kaže da su posledice osiromašenog uranijuma jasne i nepobitne, te da za njih postoje dokazi koje potkrepljuje nauka. Ovi dokazi biće osnov za tužbu protiv NATO.

Ovo treba pokrenuti kao svetski problem, budući da je korišćeno oružje koje koje je zabranjeno. Referenti su bili i domaći stručnjaci i postoje parcijalni podaci kojima je potrebno naći pravo mesto i izvesti zaključke. Zatim sve treba dati u ruke pravnicima - kaže Mučibabić.

Foto: TV Pink

Osiromašeni uranijum je radioaktivi kontaminant koji ima svoje toksične karakteristike.

- Njegovo vreme poluraspada je četiri i po miliona godina, što znači da će kontaminacija imati dugoročne i nesagledive posledice. Količina osiromašenog uranijuma je ogromna i procenjuje se na deset do petnaest tona. Posledice nisu do kraja istražene, ali one koje su se pojavile dokazuju da je osiromašeni uranijum ispoljio svoje dejstvo - kaže general major u penziji.

Foto: TV Pink

Đorđe Aničić, penzionisani pukovnik PVO Vojske Srbije ističe da je NATO prvi put municiju sa osiromašenim uranijumom koristio u Zalivskom ratu, čime je teritorija Iraka trajno zagađena sa oko 288 tona, što znači da je ispaljeno preko 90.000 metaka sa osiromašenim uranijumom.

- Ispaljivani su sa aviona A10. Prosečna težina jezgra metka sa osiromašenim uranijumom je 301 gram, čime se dolazi do količine municije koja je ispaljena - kaže Aničić.

Foto: TV Pink

Kada je reč o agresiji na SRJ pod nazivom "Saveznička snaga", NATO je priznao da je koristio 30.000 projektila, ali saznanja Vojske Jugoslavije su da je korišćeno oko 50.000 projektila.

- Težina jezgra bila je oko 298 grama, dolazimo do podatka da je bačeno oko 15 tona osiromašenog uranijuma. Prema ruskim podacima, upotrebljeno je oko 90.000 municije, odnosno oko 27 tona radioaktivne municije - kaže penzionisani pukovnik PVO.

NATO je priznao da je ova municija korišćena na oko 90 lokacija, od toga 82 na KiM, osam na jugu Srbije i jedna u Vojvodini, kaže Aničić. Prema najnovijim istraživanjima, gađano je 112 lokacija.

Svi koji su učestvovali na simpozijumu jedinstveni su u stavu da je municija sa osiromašenim uranijumom štetna po zdravlje čoveka i životne sredine, kaže advokat Srđan Aleksić za "Novo jutro". On dodaje da je zaključeno da je u Srbiji izazvana ekološka katastrofa, te da tužba za istu ne zastareva.

- Dati su dokazi da postoji uzročno-poslednična veza - kaže Aleksić.

Foto: TV Pink

On podseća da je gađan repetitor iznad Vranja u Pljačkovici, te da je ovaj objekat raščišćavalo devet ljudi.

- Od njih devet, osam je preminulo, deveti boluje od kancera. Da li nam treba veći materijalni dokaz? - kaže adokat.

Na simpozijumu je zaključeno da postoje tri načina za tužbu.

- Prvi je formiranje ad hok međunarodnog suda koji će suditi za posledice, drugi je sudovi NATO država ili tužba pred domaćim sudovima. treća ideja je obraćanje EU i Briselu sa zahtevom da se formira komisija, a koja će ispitati posledice - kaže advokat, dodajući da će se sarađivati i sa komisijom Vlade Srbije.

Ceo razgovor pogledajte u nastavku:

#NATO

#Novo jutro

#Tužba

'