AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink smatraju da dogovoru Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa nije poklonjeno dovoljno paženje u Srbiji, kao ni mogućim posledicama promene imena Makedonije.

Bivši dopisnik Tanjuga Borislav Korkodelović je gostujući u Novom jutru istakao da je pitanje da li zemlje Evropske unije imaju jedinstven stav po pitanju dogovora Zaeva i Cipras.

- Interesantana je uloga Viktora Orbana, koji je podržavao nekadašnjeg premijera i danas podržava predsednika Makedonije. Orban je veoma protiv radikalnih rezova u Makedoniji i nastoji da prezentuje drugačiju politiku nego što je evropska - navodi Korkodelović.On je ukazao da je nedavno Njuujork tajms pisao o Mađarskom kapitalu u Makedoniji i o tome da su se pare Orbanovih prijatolja - poslovnih prijatelja i prijatelja njegove stranke veoma uvukle u Makedoniju, gde su kupili neke medije

Korkodelović je dodao da, u najmanju ruku, ima šumova među stavovima u zemljama EU.

Koordinator medijske mreže "Antidot" Milan Jovanović je ukazao da je u Skoplju vrlo primećeno da je stigla podrška sporazumu Zaeva i Ciprasa iz Amerike, Brisela i Nemačke, čak i Moskve, ali se ništa nije čulo iz Beograda.

Jovanović smatra da predsednik Makedonije ima cilj da zaustavi referendum.

- Zaev pokušava da reši nesporazuim koji traje 20 godina, sprečava Makedoniju, između ostalog da uđe u NATO. Pred Makedonijom je dramatičan vikend - ocenio je Jovanović.

- Meni u današnjim novinama ne dopada to što se ni jedna naslovna strana ne bavi Makedonijom, a to je najvažnija stvar koja se dešava - kaže za Novo jutro reditelj Ljubiša Ristić.

Ona smatra da naše novine prećutkuju šta se tamo dešava, a to znači da im nije sasvim jasno šta se događa i koliki uticaj to ima.

-Na referndumu ćemo videti da li građani Makedonije hoće da uđu u NATO, a to nema veze sa time što Zaev zemlju gura i šutira u NATO - rekao je Ristić i dodao da je Makedonija ključno pitanje u Evropi već decenijama.

Ristoć smatra da se može doći i do podele Makedonije, te da se čak dovodi u pitanje njeno postojanje.

#Makedonija

'