AKTUELNO

Na sastanku je razgovarano o zajedničkim aktivnostima za izgradnju dodatnih kapaciteta za transport gasa i mogućnostima priključenja na Turski tok.

Bezbednost u regionu i sigurno snabdevanje svim ključnim energentima je zajednički cilj Srbiije, Mađarske i Bugarske, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić je to rekao, nakon niza bilateralnih i zajedničkih sastanaka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom i ministarkom energetike Bugarske Tamenuškom Petkovom na kojima je razgovarano o zajedničkim aktivnostima za izgradnju dodatnih kapaciteta za transport gasa i mogućnostima priključenja na Turski tok.

- Dogovorili smo se da u narednom periodu imamo daleko snažniju koordinaciju u smislu razvijanja novih energetskih projekata, koji će dovesti do toga da region bude energetski stabilniji i bezbedniji i da naši energetski nacionalni suvereniteti budu definisani u kontekstu međusobne saradnje - rekao je Antić novinarima u Palati Srbija.

On je rekao da snažna kooridnacija u narednom periodu treba da bude dodatni vetar u leđa za realizaciju novih projekata. Sijarto je rekao da je enegetska bezbednost od suštinskog znacaja u ovom delu Evrope i da zato treba diverzifikovati rute i izvore snabedevanja. On je govoreći o prirodnom gasu ukazao na značaj da se snabedevanje diverzifikuje rutom, kako je rekao, sa juga.

- Mislimo da postoji intencija Gasproma da isporučuje gas u region centralne Evrope kroz drugu cev Turskog toka i nadamo se da će naši bugarski prijatelji impelmentirati sve neophodne investicije kako bi mogli da isporučuju gas Srbiji, koji bi onda išao ka Mađarskoj i drugim evropskim zemljama - rekao je Sijarto.

On je istakao da bi ta nova ruta za snabdevanje gasom predstavljala veliki doprinos za energetsku bezbednost regiona i izrazio nadu da će imati za to podršku od EU.

- Zato što je to u evropskom interesu da se unapredi enegetska sigurnost u ovom reigonu - dodao je Sijarto.

Petkova je rekla da su se tri zemllje ujedinile oko te mogućnosti i da će razgovori o saradnji biti nastavljeni, kao bi se postigli što bolji rezultati za potrošače sve tri zemlje.

#Aleksandar Antić

#Turska

#gasovod

'