AKTUELNO

Istaživanje posledica NATO bombardovanja u Srbiji 1999. godine započelo je danas potpisivanjem sporazuma ministarstava zaštite životne sredine i zdravlja, za šta je obezbedjeno 15 miliona dinara.

U tom istraživanju učestvovaće i ministarstva odbrane i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a ona su već potpisali sporazum o saradnji.

Ministar zdravlja Zatibor Lončar rekao je da će rezultati istraživanja biti važni za Srbiju, ali i za ceo svet. "Mi ovo smatramo svojom obavezom prema sebi i prema budućim generacijama. Istorija je takva da je neke stvari potrebno dokazati, zato je potrebno da dodjemo do činjenica o tome šta se desilo i da se to više nikome ne desi", rekao je Lončar.

Istraživanje će voditi četiri tela - savet koji sačinjavaju naučnici iz oblasti medicine, fizike, biologije i drugih nauka, koordinaciono telo, nacionalna laboratorija i Upravni odbor koji sačinjavaju predstavnici ministarstava.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da posledice bombardovanja u Srbiji nisu vezane samo za osiromašeni uranijum, već i za granatiranje petrohemijskih postrojenja koja takodje ostavljaju posledice po ljude i prirodu.

- Srbiju su bombardovale bivše administracije nekih zemalja. U medjuvremenu su se pojavile druge administracije koje bi mogle imati empatiju prema zemljama kojima se bomardovanje dogodilo - rekao je novinarima Trivan.

On je istakao da već postoje pritisci u vezi sa istraživanjem, ali da ne može da kaže od koga. - Nema razloga da bilo ko bude protiv ovog istraživanja, jer je naš cilj samo da dodjemo do istine. To nije pitanje politike, koristićemo naučne metode koje su prihvatljive u celom svetu, kako bi i rezultati bili prihvatljivi - dodao je Trivan.

Načelnica Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić, koja je i predsednica koordinacionog tela istraživanja rekla je da će istraživanje imati dve faze, a u prvoj će se prikupljati već postojeći podaci o posledicama bombardovanja.

- Teško je reći kada ćemo imati prve rezultte, ali ne verujem da će biti pre dve godine. Bitno je reći da će bez obzira na to da li će se vlade i premijeri promeniti, naše istraživanje nastaviti da se odvija - kazala je Grujićič.

Ona je istakla da posledice bombardovanja nisu samo maligne bolesti, već i uticaj na potomstvo, autoimune bolesti, pa i na sterilitet.

"Organizovano praćenje stanja vojnika koji su bili na područjima koja su bombardovana radjeno je na VMA, ali je 2003. godine ukinuto zbog nedostatka sredstava. Naše zdravlje nije bilo bitno ljudima koje smo tada birali", dodala je Grujičićeva.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jovović najavio je da će u istraživanju učestvovati javnost različitih generacija.

- Cilj je da naše istraživanje i rezultati budu priznati u svetu. Mi ćemo ih predati ministru, a on će znati šta će dalje sa njima - rekao je Jovović.

#NATO

#Srbija

#bombardovanje

'