AKTUELNO

Mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte vratio je ranije danas mandat italijanskom predsedniku.

Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je večeras da nije mogao da podrži formiranje vlade kao i da će vrlo brzo odlučiti da li će biti novih izbora.

On je kazao da je odbio zahtev pokreta "Pet zvezdica" i desničarske "Lige" da imenuje ministra ekonomije, jer bi to moglo da izbaci Italiju iz evro zone, prenosi Rojters.

Matarela je, nakon što je mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte vratio mandat, saopštio da da je članstvo u evro zoni fundamentalno za Italiju i da on mora da nastavi da čuva ušteđevinu Italijana.

On je u televizijskom obraćanju naciji izjavio da nije kriv za zastoj u formiranju vlade i dodao da je predložio alternativu za ključnu poziciju u vladi - ministra ekonomije, međutim njegove sugestije su odbacili pokret "Pet zvezdica" i "Liga". Prema njegovim rečima, izbor ministra ekonomije šalje poruku o vladi, a izbor Savone značio bi izlazak Italije iz evro zone.

Đuzepe Konte vratio je mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je italijanski predsednik odbio da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvezdica.

Pročitajte još: Konte nije uspeo da sastavi vladu Italije, vratio mandat Matareli

#Italija

#Serđo Matarela

'