AKTUELNO

Pre razgovora sa astronautima, Putin i Abe su razgovarali na formalnoj večeri, međutim, nije poznato kojih su se tema dotakli.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe razgovarali su sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) putem video poziva iz Kremlja.

Na MSS se trenutno nalaze dva ruska kosmonauta i jedan japanski astronaut.

U Kremlju je povodom razgovora dvojice lidera sa posadom MSS postavljen ogroman televizor. Sa Putinom i Abeom razgovarali su komandant Ekspedicije 55 MSS Anton Škaplerov i Japanac Norišige Nakani iz Japanske aeronatučke istraživačke kompanije, navodi TASS.

Pre razgovora sa astronautima, Putin i Abe su razgovarali na formalnoj večeri, međutim, TASS ne navodi kojih su se tema dotakli. Njih dvojica su večeras posetili i Boljšoj teatar.

Foto: Tanjug AP

Foto: Tanjug AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas nakon sastanka sa japanskim premijerom Šinzo Abeom da je važno da se strpljivo radi na rešenju sa Japanom, kako bi dve zemlje konačno mogle da potpišu mirovni sporazum.

Abe je rekao da se sa Putinom dogovorio da će ubrzati rad na rešavanju spora oko ostrva u Tihom okeanu nadomak severoistočne obale Japana, navodi Rojters.

Moskva je ostrva zauzela nakon Drugog svetskog rata, do kada su bila u vlasništvu Japana.

Putin je pozvao je sve strane umešane u krizu na Korejskom poluostrvu da pokažu uzdržanost, dok je japanski premijer Šinzo Abe rekao da je ključno da Pjongjang u potpunosti uništi svoj nuklearni arsenal.

Njih dvojica su se obratili novinarima na konferenciji u Moskvi nakon razgovora o trenutnim geopolitičkim problemima, prenosi Rojters.

Severna Koreja je 24. maja uništila svoj jedini poligon za testiranje nuklearnog oružja, što su potvrdili strani novinari koji su prisustvovali uništenju poligona.

#Japan

#Vladimir Putin

'