AKTUELNO

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, sufinansiraće sa 4.000.000 dinara Četvrti međunarodni festival viteštva "JUST OUT", koji će se ove godine, održati od 24. do 26. avgusta, po tradiciji, pod zidinama srednjovekovnog manastira "Manasija" kod Despotovca.

Ugovor o sufinasiranju sa ministarstvom potpisala je, 24.maja, Turističko sporstka organizacija Despotovca, navode u opštini Despotovac. Otvaranje i centralna svečanost festivala je 24. avgusta, a po tradiciji, prisustovaće joj šef države.

U opštini očekuju prisustvo 100.000 ljudi. Festival se održava i u okviru kulturne menifestacije "Dani srpskog duhovnog preobraženja", a ove godine i u jubileju "Manasije", 600 godina od izgradnje.

U ove aktivnosti uključeno je Ministarstvo kulture i informisanja, opština i Narodna biblioteka, ističu u opštini.

"Just Out" festival okrenut je tradicionalnim vrednostima, gde učestvuju vitezovi iz različitih zemalja u predstavljanju veštine mačevanja kroz vekova i bogat kulturno umetnički program.

- Od letnja gospodnjeg 2015. godine Srbija se vraća viteškim srednjovekovnim korenima, našem despotu Stefanu Lazerviću i viteškim borbama kojima je branio čast Srbije, tada kao vlastodržac, a sada mi, njegovi naslednici kao nastavljači njegovih dela u manastiru Manasija - ističu u Turističko sportskoj organizaciji.

Učešće na festivalu u Manasiju, prijavili su vitezovi iz Bugarske, Češke, Francuske, Slovačke, Hrvatske, Danske, Mađarske, Republike Srpske, Rumunije, Švedske, Slovenije, Ukrajine, Italije, Rusije, Srbije...

Posetioci će na festivalu videti viteške borbe, veštine mačevanja kroz vekove, srednjovekovno oklopno borenje, evropsko neoklopljeno mačevanje, streličarski turnir... prisustovati nastupu muzičkih grupa, izložbu srednjovekovnih zanata iz doba despota Stefana Lazarevića...

Cilj je da se "za dva dana na što bolji način auditorijumu približi srednjovekovna kultura Srbije, evropskih država kao i da se promovišu vrednosti ove epohe".

"Manasija" je zadužbina despta Stefana Lazarevića, a gradnja mu je trajala 11 godina, od 1407 do 1418. godine. U manastirskoj crkvi "Sveta Trojica" nalazi se i grob despota Stefana Lazarevića.

'