AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink pozitivno su ocenili odluku o povećanju penzija, ističući da je to predluslov daljeg ekonomskog rasta. Gostujući u specijalnom izdanju Nacionalnog dnevnika istakli su da je donošenje takve odluke nakon još jedne pobede na izborima, kada više za to nema političkih ineteresa, potvrda da Srbije više nije partokratska prćija.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković najavljeno povećanje penzije je pozitivna vest, to je prvi vidljivi opipljivi uspeh finansijske konsolidacije jer se sada pokazuje da novca ima dovoljno i vodi se računa o zakonu.

- Penzije se vraćaju na nivo koji je bio u trenutku kada su privremeno smanjenje i povećavaju. Proces raspodele se sprovodi uz uvažavanje bazičnog principa pravičnosti - najveći procenat povećanja imaće oni koji imaju najamnja primanja – dodao je Dejan Stanković.

Kako je dodao, povećanje penzija je preduslov daljeg ekonomskog razvoja.

Foto: RTV Pink

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović je podsetio da je povećanje do od 8,4 do 13, 3 odsto u odnosu na period kada su bile smanjenje zbog spašavanja ekonomskog sistema zemlje, a od pet do 25 odsto u odnosu na današnji nivo penzija.

- To govori o jedoj odgovornoj politici – istakao je Milovanović.

- Kada politički preživite seču penzija i dobijete izbore nakon toga, nemate potrebu da povećavate penzije. To pokazuje da država vodi računa o ponzionerima – podvukao je on.

Foto: RTV Pink

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević je istakao da su oni koji su pričali da je MMF naša velika šansa doveli su Srbiju na ivicu bankrota.

Foto: RTV Pink

- Srbija je treća zemlja u Evropi po rastu BDP – naveo je Vučićević i dodao da je to rezultat teških odluka iz 2014. godine.

Kako je dodao, penzije će biti povećane i onima kojima nisu smanjivanje.

- Ne znam kakvi će biti argumenti hejtera...Oni tvrde da su sada penzije realno manje, odnosno da je sve poskupelo, što apsolutno nije tačno – istakao je Vučićević.

On je ukazao da je odluka o ukidanju Zakona o privremenom smanjenu penzija mogla biti doneta i uoči izbora.

- Šta je Vučića koštalo da ovu odluku donese u februaru? Pa ništa, ali je doneo sada kada su izbori prošli i kada nema više nikakvih političkih interesa. To samo pokazuje da Srbije više nije partokratska prćija – podvukao je Vučićević.

Foto: RTV Pink

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić navodi da odluka Aleksandra Vučića da smanji penzije i plate u javnom sektoru, koji opisuje kao najteži trenutak u njegovom političkom životu, bila iznuđena mera odnosno uslov da Srbija stane na noge.

- Građani su ukazali više puta poverenje Vučiću, za koga je opozicija optuživala da je oteo penzije i da ih je neustavnom merom lišio penzija. Sada i za povećanje tvrde da je neustavno. Dakle ustavno je da državu dovedete pred ekonomski kolaps i bakrot, a neustavno je ako je spasete – naveo je Krstić.

#Penzije

'